Business Magazin. Cine este Robet Scaringe cel care cu Rivian încearcă să-l concureze pe Elon Musk

Autor: Andra Stroe 17.07.2022

Cunoscut în industria auto drept competitorul lui Elon Musk, Robert Scaringe a fondat Rivian cu visul de a crea un brand de automobile care să îmbine luxul cu sustenabilitatea. Pasiunea sa pentru această industrie începuse însă cu mult timp înainte de a porni la drum în antreprenoriat.

Născut pe 19 ianuarie 1983, în Rockledge, Florida, Robert Joseph Scaringe a fost pasionat încă din copilărie de maşini, tatăl său fiind inginer auto şi fondator al Mainstream Engineering Corporation. Aşa a început să repare primele maşini, în garajul unui vecin, primul vehicul pe care l-a reasamblat, împreună cu acesta, fiind un Porsche 365. Obsedat de ideea lansării propriului brand auto, antreprenorul a obţinut o diplomă în inginerie mecanică din partea Institutului Politehnic Rensselaer şi o diplomă de master în acelaşi domeniu din partea MIT. A urmat apoi un doctorat în cadrul Sloan Automotive Lab din cadrul aceleiaşi instituţii. Pe măsură ce a înţeles efectele devastatoare ale poluării cauzate de industria auto, visul său s-a transformat într-un conflict interior. „Era frustrant să ştiu că lucrurile pe care le iubeam erau simultan şi cele care poluau aerul şi cauzau o multitudine de probleme, de la conflicte geopolitice la schimbări climatice, a povestit el într-un interviu acordat publicaţiei internaţionale Forbes.” A decis aşadar să îşi dedice viaţa în direcţia creării unui brand sustenabil şi prietenos cu mediul, păstrând ideea de lux.

A durat aproape un deceniu să pună lucrurile cap la cap, de la dezvoltarea tehnologiei la crearea planului de business şi a sistemului de producţie, precum şi asigurarea unul lanţ de aprovizionare solid. O altă provocare a fost alcătuirea unei echipe de ingineri şi designeri, în care avea să îl coopteze inclusiv pe Mark Vinnels, care venea din echipa McLaren, căruia i-a oferit funcţia de director executiv pe divizia de inginerie, dar şi pe Jeff Hammoud, vicepreşedinte pe design, care îşi făcuse un nume în cadrul Jeep. 

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro