Cursul de schimb leu/dolar a ajuns aproape similar cu cel leu/euro după ce moneda europeană s-a depreciat puternic pe pieţele externe: BNR afişa vineri un curs de aproape 4,92 lei/dolar şi de 4,94 lei/euro

Autor: Roxana Rosu 18.07.2022

Cursul de schimb leu/dolar a ajuns la un nivel apropiat de cursul leu/euro, în condiţiile în care, pe pieţele externe, moneda europeană s-a depreciat continuu în ultima perioadă şi ajunsese săptămâna trecută, miercuri, la paritate cu dolarul, pentru prima data în ultimii 20 de ani.

BNR afişa vineri un curs de 4,9192 lei/dolari şi de 4,9408 lei/euro.

Cotaţiile leu/euro şi leu/dolar au înregistrat vineri uşoare scăderi faţă de valorile de joi. Moneda americană începuse săptămâna trecută la 4,89 lei. Vineri 1 euro era cotat la 1,0056 dolari, în jurul orei 15.00, potrivit Bloomberg.

Comparativ, la începutul anului trecut un euro valora 1,2249 dolari şi 1,1374 dolari în prima zi din 2022.

În lunile următoare, s-ar putea ajunge la o întărire a dolarului american cu 5%-10% faţă de euro, arată o analiză semnată de Claudiu Cazacu, consulting strategist în cadrul XTB România.

Printre motivele deprecierii euro se numără preocupările referitoare la încetinirea serioasă în economia blocului european, inflaţia ridicată, impactul constrângerilor economice impuse de relaţiile cu Rusia, efectele scumpirii energiei asupra bazei industriale, contracţia exporturilor Germaniei sau deteriorarea sentimentului consumatorilor, printre altele.