Consilier de rang înalt al liderului suprem al Iranului, Ali Khamenei: Tehnic, Teheranul poate să fabrice o bombă nucleară

Autor: Andreea Tobias 17.07.2022

Teheranul este capabil din punct de vedere tehnic să fabrice o bombă nucleară, dar nu a decis încă dacă va construi una, a declarat duminică un consilier de rang înalt al liderului suprem al Iranului, Ali Khamenei.

"În câteva zile am fost capabili să îmbogăţim uraniul până la 60% şi putem produce cu uşurinţă uraniu îmbogăţit cu 90% ... Iranul are mijloacele tehnice pentru a produce o bombă nucleară, dar nu a existat nicio decizie din partea Iranului de a construi una", a declarat Kamal Kharrazi pentru serviciul în limba arabă al Al Jazeera, citat de Reuters.

În 2018, fostul preşedinte american Donald Trump a renunţat la acordul nuclear încheiat de Teheran cu puterile mondiale în 2015, în temeiul căruia Iranul şi-a redus activitatea de îmbogăţire a uraniului, o potenţială cale de a obţine arme nucleare, în schimbul scutirii de sancţiuni economice.

La aproximativ un an de la începerea politicii de "presiune maximă" a lui Trump asupra Iranului, Teheranul a început să încalce restricţiile nucleare ale pactului.

Iranul a negat de mult timp că urmăreşte să obţină arme nucleare, afirmând că rafinează uraniu doar pentru utilizări energetice civile şi a declarat că încălcările sale ale acordului internaţional sunt reversibile dacă Statele Unite ridică sancţiunile şi se alătură din nou acordului.

Discuţiile indirecte dintre Iran şi administraţia preşedintelui Joe Biden, care vizează să readucă atât Washingtonul, cât şi Teheranul la respectarea pactului nuclear, au intrat în impas din martie.

Kharrazi a declarat că Teheranul nu va negocia niciodată cu privire la programul său de rachete şi la politica regională, aşa cum cer Occidentul şi aliaţii săi din Orientul Mijlociu.