Rusia se baricadează şi mai tare în faţa sancţiunilor occidentale. Acum vrea să-şi blindeze exporturile de petrol

Autor: Bogdan Cojocaru 18.07.2022

Guvernul rus, prevăzând că va ajunge sub tirul sancţiunilor occiden­tale, s-a pregătit din vreme pentru invadarea Ucrainei, construind ceea ce este cunoscut drept „Fortăreaţa Rusia“. A creat o variantă rusă a in­ternetului, pe care o controlează, a întărit cenzura, a sufocat presa, a creat propriul sistem de plăţi, inde­pendent de companiile mari vestice, şi-a diversificat rezervele valutare, îndepărtându-se de dolar, şi a creat noi rute pentru a-şi exporta petrolul şi gazele naturale către Asia.

Acum, pentru că Vestul caută să restricţioneze fluxul de petrodolari că­tre Moscova şi maşinăria ei de răz­boi, guvernul rus a elaborat un plan de a crea o referinţă naţională pentru cotaţiile ţiţeiului, scrie Bloomberg.

Ministerele cheie, producătorii autohtoni de petrol şi banca centrală intenţionează să lanseze o platformă naţională de tranzacţionare a petro­lu­lui în octombrie, potrivit unui do­cument văzut de Bloomberg News. De asemenea, Rusia va încerca a­tra­ge parteneri străini care să-i cum­pere petrolul pentru a obţine volume de tranzacţionare suficiente pentru a stabili un etalon de preţ în perioada martie – iulie 2023. În prezent, re­perele principale sunt WTI, pentru ţiţeiul tranzacţionat pe piaţa ame­ri­cană, şi Brent – petrol european -, pentru piaţa internaţională. Rusia a încercat – şi până acum nu a reuşit – să stabilească un punct de referinţă pentru amestecul său de ţiţei din Ural în ultimii 10 ani, dar ideea a devenit mai atractivă pentru pro­ducătorii săi şi pentru factorii de decizie după ce ţara a fost lovită de o serie de sanc­ţiuni din partea ţările occidentale, cu planuri în curs pentru a impune un plafon de preţ petrolului rusesc.

Discuţiile recente au în vedere limitarea preţului ţiţeiul rusesc la 40-60 de dolari pe baril, deşi oficialii ruşi au spus că o astfel de propunere este sortită eşecului şi va avea ca rezultat preţuri şi mai mari.

Pentru ca noul etalon să fie re­cunoscut la nivel global, Rusia tre­buie să stabilească un cadru legal înainte de lansarea platformei, ceea ce guvernul nu a făcut încă.

Plat­for­ma de tranzacţionare ar trebui, de asemenea, să acumuleze un volum de tranzacţionare suficient de mare, ceea ce Rusia nu a reuşit să facă în trecut la alte burse de mărfuri.