BM Medical City News. Marinela Stănculete, doctor şi director medical, Concierge Medical, Enayati Medical City: „Majoritatea diagnosticelor pentru care am cerut second opinion au fost confirmate. Asta este o notă foarte bună pentru medicii români“

Autor: Andra Stroe 18.07.2022

♦ Una dintre cele mai frecvente practici în industria medicală locală este ca pacientul diagnosticat cu o boală severă – şi nu numai, să meargă la o multitudine de doctori pentru a cere o a doua, a treia sau a patra opinie, lucru tradus într-un consum major de timp şi de bani ♦ O soluţie pentru a combate această practică e reprezentată de serviciile de Second Opinion, oferite în mediul privat ♦ Cum ar trebui să fie coordonat corect acest demers medical?

„Conceptul de second opinion presu­pune strădania, deseori reuşită, de a obţine un diagnostic corect sau de a maximiza şansele de a obţine un diagnostic corect şi, implicit, planul de terapie adecvat“, a spus Marinela Stăn­culete, doctor şi director medical, Concierge Medical, Enayati Medical City, primul oraş me­dical din România, în cadrul celei mai recente ediţii a emisiunii BM Medical City News.

Potrivit ei, acest serviciu presupune nişte acţiuni foarte precise care implică o echipă medicală, dar în primul rând îl implică pe pacient, şi înseamnă în primul rând dorinţa lui de a-şi elucida problemele medicale. „Când a doua opinie se dă de către o echipă medicală, probabilitatea ca ea să greşească este doar teoretică. Nu imposibilă. E doar teoretică, şi ţine deseori de limitele de cunoaştere medicală“, explică Marinela Stănculete.

Costurile unui astfel de demers pot fi de la mici/moderate, până la mari, la Enayati Medical City media fiind de 1.000 de euro.

Până în prezent, apropape 500 de pacienţi au apelat la serviciile de Second Opinion ale companiei. „Dar nu toţi au avut nevoie de Second Opinion. Noi am înfiinţat acest serviciu ca şi componentă foarte importantă pentru afecţiuni severe, în cadrul unui demers de medicină integrative – în sensul de abordare integrală a pacientului.“

În general, spune Marinela Stănculete, majoritatea diagnosticelor pentru care Enayati Medical City a cerut Second Opinion au fost confirmate. „Asta este o notă foarte bună pentru medici români.“

Ea subliniază că e important ca şi companiile să includă acest beneficiu în pachetul de beneficii extrasalariale, pentru că, deşi abonamentele medicale pe care le oferă angajatorii sunt axate în primul rând pe prevenţie, cu toate acestea în multe ţări din Europa de Est şi de Sud-Est, inclusiv în România, oamenii nu apelează aşa cum ar trebui la partea aceasta de prevenţie şi de gestiune a bolilor în stadii incipiente.