Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev: Refuzul Occidentului de a recunoaşte Crimeea ca fiind rusă este o ameninţare

Autor: Andreea Tobias 17.07.2022

Refuzul Ucrainei şi al puterilor NATO de a recunoaşte autoritatea Moscovei asupra Crimeei reprezintă o "ameninţare sistemică" pentru Rusia, a declarat duminică fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev.

Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea de la Marea Neagră în 2014, după ce preşedintele pro-Moscova din Ucraina a fost înlăturat pe fondul unor proteste de stradă în masă. Moscova a sprijinit apoi şi separatiştii înarmaţi pro-ruşi din regiunea Donbas din estul Ucrainei.

"Dacă orice alt stat, fie că este vorba de Ucraina sau de ţările NATO, crede că Crimeea nu este rusă, atunci aceasta este o ameninţare sistemică pentru noi", a declarat Medvedev în faţa veteranilor celui de-al Doilea Război Mondial, a relatat agenţia de presă Interfax, citată de Reuters.

"Aceasta este o ameninţare directă şi explicită, mai ales având în vedere ce s-a întâmplat cu Crimeea. Crimeea s-a întors la Rusia", a spus Medvedev, care în prezent ocupă funcţia de vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei.

Comentariile sale au fost difuzate la o zi după ce un oficial ucrainean a sugerat că Crimeea, pe care cea mai mare parte a lumii încă o recunoaşte ca parte a Ucrainei, ar putea fi o ţintă pentru rachetele HIMARS de fabricaţie americană, recent desfăşurate de Kiev în lupta cu forţele ruseşti.

Vadim Skibitski, un oficial din cadrul serviciilor de informaţii militare ucrainene, a fost întrebat sâmbătă, într-un interviu televizat, dacă HIMARS ar putea fi folosite asupra unor ţinte din Crimeea. El a declarat că Rusia a efectuat lovituri pe teritoriul ucrainean din Crimeea şi Marea Neagră şi, prin urmare, acestea sunt, de asemenea, ţinte justificate.

Crimeea are o importanţă strategică deosebită pentru Rusia, deoarece include cartierul general al flotei sale din Marea Neagră, la Sevastopol.