O situaţie care iese la iveală. Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC): Nu putem sancţiona Wizz Air şi Ryanair, aşa cum am făcut cu Blue Air, pentru că nu au sediul în România

Autor: Alexandra Matei 24.07.2022

Companiile aeriene Wizz Air şi Ryanair, care operează circa 60% din traficul de pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă, nu pot fi amendate de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) pentru nerespectarea obligaţiilor faţă de pasageri - cum s-a întâmplat în cazul companiei româneşti Blue Air, care va plăti 2 mil. euro - pentru că nu au sediul pe teritoriul României.

„Nu am sancţionat, până acum, nici Wizz Air şi nici Ryanair pentru că nu am reuşit să îi mutăm pe teritoriul României. Dacă vom reuşi, cu ajutorul celor de la Blue Air, atât de vătămaţi de ceea ce li s-a întâmplat, cu siguranţă îi vom sancţiona şi pe ei. Ei nu au sediu şi puncte de lucru pe teritoriul României. În schimb, am sesizat instituţiile europene cu atribuţii în domeniu aşa cum şi dânşii au făcut-o atunci când au constatat că şi Blue Air derapează de la orice fel de regulament european. Nu avem niciun reper cu privire la cifra de afaceri a Wizz Air sau Ryanair“, a declarat pentru ZF Horia Constantinescu, preşedintele ANPC.

Wizz Air, care figurează la Ministerul de Finanţe cu denumirea WIZZ AIR HUNGARY LTD, a avut în 2021 afaceri de doar 100.000 de euro, potrivit datelor publice, iar RYANAIR DAC - SEDIU PERMANENT, compania ce operează sub numele de Ryanair, nu avea niciun angajat în anul trecut.