Allianz Trade: Preţurile alimentelor agricole au crescut cu 31% în 2021 şi vor mai creşte cu încă 23% în 2022. Retailerii din Europa au transferat 75% din creşterile preţurilor de producţie asupra consumatorilor

Autor: Roxana Rosu 18.07.2022

Retailerii din Europa au transferat echivalentul a 75% din creşterile trecute ale preţurilor de producţie asupra consumatorilor, estimează analiştii Allianz Trade, calculând că inflaţia alimentelor ar costa consumatorul european 243 de euro în plus pentru acelaşi coş de produse alimentare comparativ cu 2021, cu estimări cuprinse între 200 şi 250 de euro în cele mai mari patru pieţe de consum din Europa.

Producătorii de alimente şi băuturi din zona euro şi-au majorat deja preţurile, în medie, cu 14% de la începutul anului 2021, cele mai mari creşteri de preţ fiind la produsele obişnuite, inclusiv uleiuri şi grăsimi (+53%), făină (+28%) şi paste (+19%).

În schimb, preţurile cu amănuntul la alimente s-au ajustat doar cu 6%, adică nici măcar jumătate din costurile majorate ale producătorilor de alimente nu au fost transferate de retaileri în preţul final.

Şi în cazul României creşterile de preţuri din amonte către beneficiarul final nu s-au transferat încă integral. Deşi inflaţia produselor alimentare a depăşit 14.5% în Iunie 2022 vs Iunie 2021, aceasta se află la puţin peste 80% din creşterea preţurilor produselor ne-alimentare existând încă potenţial de creştere.

”Dintre cauzele acestei evoluţii mai lente am putea considera impactul produselor agricole, însă acesta ar trebui să se facă simţit mai mult în lunile iulie-august. De asemenea, puterea marilor lanţuri de magazine în comerţul cu amănuntul rămâne covărşitoare, având capacitatea de a influenţa intensitatea ajustărilor de preţ până la un anumit punct. Seceta şi perturbările, întârzierile din lanţurile de aprovizionare de data aceasta chiar pe canalul de transport cu cereale vor continua să pună presiune asupra preţurilor produselor alimentare. În acest context, pentru companiile din domeniu ne aşteptăm la cifre de afaceri mai mari sub impulsul inflaţiei, nu al volumelor şi la profituri în scădere în încercarea de a menţine volumele tranzacţionate.”, declară Mihai Chipirliu, CFA - Risk Director - Allianz Trade.

Preţurile alimentelor agricole au crescut cu 31% în 2021 şi vor mai creşte cu încă 23% în 2022 pe fondul unei majorări generale a costurilor asociate (combustibil, electricitate, îngrăşăminte).