Asociaţia Participanţilor în Fondurile de Pensii avertizează asupra perpetuării incertitudinilor în cazul fraudei de la BRD Pensii: Situaţia este prea gravă pentru a ne ascunde după jumătăţi de măsură

Autor: Tibi Oprea 19.07.2022

♦ În timp ce ASF şi BRD Pensii spun că cele 23,5 mil. lei au dispărut din fondurile proprii ale administratorului, Poliţia Capitalei susţine că sumele au fost sustrase din conturile fondului privat de pensii.

Asociaţia Participanţilor în Fondurile de Pensii şi Fondurile de Investiţii (APFPFI), organizaţie non-guvernamentală care mili­tează pentru drepturile angajaţilor care contribuie la fondurile private de pensii Pilon II, şi-a manifestat profunda îngrijorare cu privire la perpetuarea neclarităţilor privind presupuse fapte penale săvârşite de persoane din conducerea BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private SA şi magnitudinea acestor fapte.

„Deşi în spaţiul public s-a relatat în mod semnificativ în ultima perioadă cu privire la aceste fapte, incertitudinea încă persistă. Comunicatele emise de autorităţile implicate (poliţie, Autoritatea de Supraveghere Financiară – ASF) conţin informaţii contradictorii, astfel încât până în prezent nu este clar nici câte persoane sunt suspecte că au săvârşit fapte penale şi, mai ales, nici cui aparţineau sumele de bani delapidate (mai precis, dacă ei aparţineau viitorilor pensionari, participanţi în fondul administrat de BRD Pensii, sau doar BRD Pensii, ca administrator al fondului)“, transmite APFPFI.

Reacţia Asociaţiei vine după ce ZF a pus în antiteză comunicările publice ale autorităţilor, respectiv ale poliţiei, ASF, dar şi din partea BRD Pensii. Dacă Autoritatea de Supraveghere Financiară a spus că cele 23,5 mil. lei care au făcut obiectul fraudei de la BRD Pensii au dispărut din fondurile proprii ale administratorului, şi nu din contribuţiile participanţilor la fondurile de pensii, din comunicatul Poliţiei Capitalei a reieşit că sumele au fost sustrase din conturile fondului privat de pensii, nefiind încă clar care a fost sursa delapidării.