Cum să locuieşti mai bine. Arhitectura lui acasă. Duplex sau apartament pe un nivel? De ce?

Autor: Alina-Elena Vasiliu 19.07.2022

Duplexurile, un nou trend în oferta rezidenţială a dezvoltatorilor, vin atât cu avantaje, cât şi cu dezavantaje pentru cei care le locuiesc. Spaţiul mai mare pe care îl presupun aduce şi provocări mai mari în amenajare, dar pentru asta sunt arhitecţii care pot să găsească soluţii în orice situaţie.

„Apartamentele dezvoltărilor noi, de cele mai multe ori, sunt supuse unor reguli de eficientizare care impun planuri identice de dezvoltare pe etaje, suprafeţele şi spaţiile fiind eficientizate astfel încât la clientul final să ajungă un apartament cu un preţ cât mai atractiv. Aşa putem să înţelegem de ce apartamentele cu preţuri mici şi medii nu se bucură de o varietate foarte mare“, spune arhitecta Eliza Yokina, senior partner la biroul de arhitectură Cumulus.

Duplexurile sunt o modalitate prin care dezvoltatorul se adresează unei nişe de cumpărători peste medie, care caută nu neapărat preţuri bune, ci diversitate şi o abordare atipică, ce se reflectă, evident, şi în preţul final.

„Un duplex oferă multe avantaje, precum posibilitatea separării zonelor pentru noapte şi zi sau public şi privat, o perspectivă diferită asupra spaţiului, fiind pe două niveluri, un parcurs mai interesant, dar vine şi cu câteva obligaţii: mai multă suprafaţă pentru acelaşi număr de camere şi pentru aceeaşi funcţiona­litate.“

De exemplu, când este vorba despre un spaţiu pe două etaje, se impune instalarea unei scări, care presupune şi costuri mari pentru execuţie.

Eliza Yokina spune că, de-a lungul experienţei ei, a lucrat la câteva imobile de acest tip, iar în final a avea în ofertă duplexuri este un avantaj comercial clar pentru dezvoltator, la fel cum este şi un prilej de condiţii mai bune de locuire pentru locuitori.