Atenţie unde călătoriţi. MAE a emis alertă de caniculă şi pericol de incendii pentru Slovenia

Autor: Laura Buciu 19.07.2022

Agenţia locală pentru mediu din Slovenia au emis o atenţionare de caniculă severă pentru perioada 19 - 25 iulie, temperaturile putând ajunge la 40 de grade. Ministerul Afacerilor Externe din România a emis, marţi, o alertă de călătorie.

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Slovenia că agenţia locală pentru mediu a emis, pentru perioada 19-25 iulie 2022, o avertizare de caniculă severă.

Conform prognozei actuale, temperaturile urmează să crească constant pe parcursul săptămânii, ajungând până la 39 de grade Celsius în perioada 23 - 24 iulie 2022, şi până la 40 de grade în ziua de 25 iulie 2022.

Cele mai afectate localităţi vor fi Bela Krajna (sud-estul ţării) şi Nova Gorica (în zona de vest, la frontiera cu Republica Italiană). Locuitorii din aceste localităţi sunt sfătuiţi să ia măsuri de precauţie împotriva caniculei.

Valul de căldură se suprapune secetei persistente din ultimele două luni, având drept consecinţă apariţia pericolului de incendii de vegetaţie în regiunile Kras şi Istria, canicula fiind antrenată şi de curenţii de aer cald din Marea Adriatică, val care s-ar putea extinde şi în alte părţi ale ţării.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Ljubljana: +38615057335, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi numărul de telefon de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Slovenia: +38640980068.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://ljubljana.mae.ro, www.meteoalarm.org, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.