Raport PwC România: Doar 30% dintre companiile listate la BVB au un plan de punere în aplicare a obiectivelor de mediu, sociale şi de guvernanţă şi doar 10% au o strategie integrată de afaceri şi de sustenabilitate

Autor: Roxana Rosu 19.07.2022

Doar 30% dintre companiile listate din România au efectiv un plan de punere în aplicare a obiectivelor de mediu, sociale şi de guvernanţă (ESG) şi doar 10% o strategie integrată de afaceri şi de sustenabilitate, reiese din raportul ”ESG - O şansă de schimbare strategică?” realizat de PwC România în colaborare cu Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Mai mult, 50% dintre respondenţi nu utilizează încă niciun standard de raportare, în condiţiile în care până în 2023 cerinţele de reglementare şi raportare devin mai stricte.

”Având în vedere ambiţiile Uniunii Europene de reducere a emisiilor de carbon şi noile reglementări care se întrevăd în acest domeniu, angajamentele de sustenabilitate ale companiilor devin urgente. Tonul este dat de companiile listate la bursă care trebuie să facă tranziţia către modele de operare responsabile şi transparente pentru conformarea la noile cerinţe de raportare non-financiară.  În cadrul fondului european de redresare, vor fi alocate resurse financiare pentru proiecte de tranziţie în acest domeniu, iar companiile care îndeplinesc anumite condiţii specifice vor putea solicita finanţare. În consecinţă, merită să se pregătească pentru a depune deja cererea la nivel de strategie şi raportare”, a declarat Monica Movileanu, Partener şi Lider ESG PwC România.