Australia se prăbuşeşte: Mediul înconjurător se află într-un declin şocant

Autor: Petru Mazilu 19.07.2022

Un raport de mediu a constatat că mediul înconjurător din Australia se află într-un declin şocant, potrivit BBC.

Conform unui raport, mediul înconjurător din Australia se află într-o stare gravă şi se confruntă cu un declin accentuat din cauza unor ameninţări tot mai mari. Studiul sistemelor ecologice din Australia, realizat o dată la cinci ani, a constatat schimbări bruşte generalizate.

Acestea pot fi puse pe seama schimbărilor climatice, a pierderii habitatelor, a speciilor invazive, a poluării şi a mineritului, se arată în raport.

Ameninţările nu sunt gestionate în mod adecvat, ceea ce înseamnă că sunt pe cale să provoace şi mai multe probleme.

Ministrul Mediului, Tanya Plibersek, a declarat că documentul prezintă o realitate „şocantă" şi „uneori deprimantă", promiţând să pună în aplicare noi politici şi legi.

Raportul de 2.000 de pagini privind starea mediului, comandat de guvern, a constatat că 19 ecosisteme sunt în pragul colapsului şi că în Australia există acum mai multe specii de plante alogene decât specii indigene. De asemenea, raportul a stabilit că Australia a pierdut mai multe specii decât orice alt continent.

Totodată, toate categoriile de mediu examinate, cu excepţia uneia, s-au deteriorat din 2016, iar mai mult de jumătate dintre ele se află acum într-o stare „proastă".

„Dacă vom continua pe traiectoria pe care ne aflăm, locurile, peisajele, animalele şi plantele preţioase la care ne uităm când ne gândim la casă s-ar putea să nu mai fie aici pentru copiii şi nepoţii noştri", a declarat Plibersek.

Koala şi cacatua gang-gang se numără printre cele peste 200 de specii de animale şi plante în pericol. Multe dintre aceste specii sunt unice.

În ultimii ani, Australia a suferit o secetă severă, incendii de vegetaţie uriaşe, inundaţii record şi şase evenimente de albire în masă pe Marea Barieră de Corali.