Pentru ce se afundă România în datorii: cheltuieli curente, pachete sociale şi dobânzi. Din fiecare 10 lei proaspăt împrumutaţi de stat în ianuarie-aprilie 2022, 4 lei s-au dus pe dobânzile la datoria veche. De la începutul anului, guvernul a adăugat 26 mld. lei la datoria publică, adică aproape 5 mld. euro

Autor: Răzvan Botea 20.07.2022

♦ Datoria publică a ajuns la 600 mld. lei în aprilie 2022.

Datoria publică a României, în lei şi valută, a crescut cu 26 de miliarde de lei numai în primele 4 luni din 2022, cele mai recente date publicate de Ministerul Finanţelor, şi a ajuns la peste 600 de miliarde de lei. Cu cheltuieli cu dobânzile de aproape 10 miliarde de lei la patru luni, guvernul a avut de acoperit un deficit de 16 miliarde de lei şi de rostogolit datoria veche, care devine din ce în ce mai greoaie. Important este însă pe ce se duc banii.

„Banii merg pe întreţinerea unui aparat bugetar mare. Administraţia publică şi cheltuielile sociale, ajutoare de tot felul. Cea mai mare parte a deficitului acolo merge”, spune Adrian Codirlaşu, vicepreşedintele CFA România, asociaţia analişitilor financiari.