Pagina verde. Asociaţia Ivan Patzaichin, guvernul României şi Comisia Europeană organizează un concurs de design pentru sustenabilitate

Autor: Alina-Elena Vasiliu 20.07.2022

♦ Proiectul declarat câştigător va fi produs de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă şi distribuit în spaţiile de interior din gări, autogări, aerogări, staţii de metrou, şcoli, intrări în instituţii publice. ♦ Obiectivul Uniunii Europene era ca, până la data de 31 decembrie 2020, statele UE să atingă, cel puţin pentru deşeurile de hârtie, metal, plastic şi sticlă provenind din deşeurile municipale, un nivel de pregătire pentru reutilizare şi reciclare de minimum 50% din cantitatea totală de deşeuri generate.

Un concurs de design organizat de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul guvernului României şi Asociaţia Ivan Patzaichin - Mila 23 îşi propune să aducă mai aproape ideea de sustenabilitate, în contextul alinierii la programul Uniunii Europene New European Bauhaus - creativitate, sustenabilitate şi comunitate. Concursul este sprijinit de Reprezentanţa Comisiei Europene în România (RCE).

Competiţia se desfăşoară online, iar concurenţilor li se cere să realizeze designul pentru un display volumetric pentru spaţiile publice, uşor de realizat, uşor de transportat, uşor de montat/demontat, stabil, ce poate fi multiplicat în serie mare, realizat din materiale reciclabile sau biodegradabile. Designul şi soluţiile de producţie ale display-ului pot fi transmise online până pe 1 august 2022.

„Concursul este deschis oricui, însă concurentul trebuie să fie familiarizat cu concursurile de design şi să răspundă cerinţelor ca produsul să fie executat ulterior conform unor anumite caracteristici constructive (dimensiuni şi greutate, suprafeţe de gardă în jurul obiectului, uşurinţa în realizare şi transport, condiţii de manipulare simplă şi de durabilitate a produsului, includerea de elemente de identitate vizuală conform unor manuale specifice etc.). De aceea, noi ne aşteptăm la participări din partea arhitecţilor, designerilor de obiect, artiştilor, publicitarilor sau a studenţilor la aceste specializări“, spun organizatorii. Înscrierea constă în completarea unui formular online şi includerea a două planşe: o planşă desenată (care conţine designul - vedere din perspectivă cu indicarea cotelor şi a materialelor, vederi din faţă, din lateral şi din spate, schiţă care să exemplifice modalitatea de împăturire şi transport), iar a doua planşă va conţine informaţii privind execuţia, durata de execuţie estimată, costuri estimate, furnizori de materiale şi alte informaţii considerate necesare de autor, care să permită beneficiarilor să îşi planifice realizarea unei serii de 50 de produse, transportul şi instalarea la locaţie.