ZF Most valuable TECH start-ups in Romania 2022. Sergiu Manea, preşedinte executiv al BCR: Fie că e vorba de segmentul B2B fie că este vorba despre B2C, România urbană oferă start-up-urilor suficient de multă scară. Dar pentru a susţine accelerarea dezvoltării ecosistemului este nevoie de un sistem suport

Autor: Alexandra Cepăreanu 20.07.2022

„Vestea bună este că banii au început să vină masiv, că finanţarea start-up-urilor în momentul acesta în Europa se bucură de o abordare structurală masivă, comparabilă cu finanţarea start-up-urilor americane în termeni de sumă“.

Ecosistemul românesc de start-up-uri tech a demonstrat că în situaţii incerte şi instabile, precum pandemia care a izbucnit în 2020, poate veni cu soluţii care să răspundă rapid la noi comportamente şi nevoi din piaţă, iar în prezent antreprenorii la început de drum au nevoie de suport din partea celorlalţi actori pentru a putea accelera dezvoltarea şi extinderea la scară largă, este de părere Sergiu Manea, preşedinte executiv al BCR (Banca Comercială Română), a doua cea mai mare bancă din România.

„Am observat deja că putem să rezolvăm probleme aducând ultima tehnologie. De asemenea, am încercat ca această tehnologie să o facem cât se poate de flexibilă şi cât se poate de ajustabilă la următoarele încercări ce aveau să vină şi au venit destul de multe încercări într-un termen relativ scurt. Aţi putut să navigaţi şi să creaţi impact imediat. Impactul acesta este un mod diferit de a gândi şi de a munci. Pentru toţi ceilalţi este important. Cel de-al doilea lucru este posibilitatea de a transmite acea problemă în problema mai multor oameni, cu ideea de scalare. Avem nevoie de scalare, iar pentru accelerare la scară este nevoie de un sistem suport pentru ecosistemul de start-up-uri româneşti“, a spus Sergiu Manea în cadrul evenimentului ZF Most valuable TECH start-ups in Romania 2022.

El a adăugat că ecosistemul de start-up-uri de tehnologie din România are nevoie de accelerare la scară, „fie că se cheamă sistem de educaţie, sistem medical, infrastructură socială, inovaţie tehnologică sau că este un mod diferit de a procesa date, avem nevoie de accelerare la scară“.

De asemenea, preşedintele executiv al BCR consideră că fiecare start-up de tehnologie dezvoltat are un impact asupra ecosistemului şi asupra consumatorilor, indiferent dacă start-up-ul ajunge până la stadiul de „unicorn“ (cele care sunt evaluate la peste un miliard de dolari ) sau nu.

„Start-up-urile creează impact astăzi în viaţa multor oameni, chiar dacă încă nu au devenit unicorni. Dar când vom scala? Când ne vom bucura de un context aşa cum îl au cei de peste Ocean? Când va deveni Europa un Silicon Valley al start-up-urilor de tehnologie? Pentru că avem un Silicon Valley la Cluj, avem unul la Berlin, avem Silicon Valley în diferite părţi ale Franţei, avem un Silicon Valley cam în jurul fiecărei universităţi de tech din Europa. Răspunsul este scara. Şi probabil că Uniunea Europeană, ieşită din acest context în care ne aflăm acum, va face un pas înainte spre mai multă unitate, iar mai multă unitate probabil că va aduce o singură piaţă, iar atunci vom fi capabili să ne adresăm unei pieţe de 524 mil. de persoane. În momentul acesta, cea mai mare piaţă căreia ne putem adresa în Europa este Germania, respectiv Franţa“, a explicat Sergiu Manea, adăugând că România urbană poate oferi suficient spaţiu de creştere pentru antreprenorii la început de drum care au start-up-uri de tehnologie.

„Fie că e vorba de segmentul B2B (business to business), fie că este vorba despre B2C (business to consumer), România urbană oferă suficient de multă scară. Dar pentru a susţine accelerarea dezvoltării ecosistemului de start-up-uri din România este nevoie de un sistem suport. Chiar şi acest eveniment dedicat ecosistemului local de start-up-uri face parte din acest sistem de suport.“

De asemenea, evoluţia accelerată din ultimii doi ani şi jumătate a ecosistemului de start-up-uri româneşti a atras atenţia şi interesul investitorilor, atât cei români, cât şi străini, astfel că rundele de finanţare organizate şi atrase în prezent de start-up-urile de tehnologie au devenit mai semnificative. „Vestea bună este că banii au început să vină masiv, că finanţarea start-up-urilor în momentul acesta în Europa se bucură de o abordare structurală masivă, comparabilă cu finanţarea start-up-urilor americane în termeni de sumă. Deci vestea bună este că vin bani“, a mai spus Sergiu Manea.

Pentru a susţine ecosistemul de start-up-uri tech, în urmă cu aproximativ trei ani BCR a dezvoltat programul de accelerare a afacerilor din tehnologie InnovX-BCR, care în prezent depăşeşte 110 start-up-uri.

„Pentru noi, Şcoala de bani şi InnovX sunt proiecte core, nu ne vom opri. Nu vor fi date la o parte, vor rămâne core. InnovX a venit pentru că am vrut să creăm un context de învăţare, un context de creştere, astfel încât orice om care are o idee pe care vrea să o pună în practică să poată să aibă un loc în care să poată să se simtă safe şi să înveţe, să stea în faţa clienţilor, să stea în faţa investitorilor, să înveţe să stea în faţa comunităţii“, a menţionat Sergiu Manea.

El a adăugat că InnovX BCR se concentrează în continuare pe sectorul fintech-urilor.

„Suntem în continuare curioşi cu privire la fintech-uri. Fintech-urile au reuşit fie să creeze o convenienţă şi o uşurinţă în utilizare, iar pe de altă parte, nu numai că au digitalizat product journeys, dar au digitalizat modul de a te uita şi de a te raporta la serviciile financiare. Nu există fintech-uri bune sau rele, ci doar fintech-uri din care putem învăţa şi o facem.“

 

Ce a mai spus Sergiu Manea în cadrul evenimentului

► Înainte să ne gândim să dominăm planeta, va trebui să ne gândim să rezolvăm probleme aici pentru că România are o grămadă de probleme, comunităţile noastre au o grămadă de probleme, noi ca indivizi avem o grămadă de probleme.

► În InnovX am observat oameni care şi-au elevat ideea şi care au reuşit să o scaleze, am observat oameni care au decis să îşi abandoneze ideea şi am întâlnit oameni care au decis să se alieze şi să creeze un nou produs. Dar i-am văzut evoluând, au stat împreună, au avut un obiectiv şi nu au fost defensivi.

► Noi avem nevoie de accelerare la scară, fie că se cheamă sistem de educaţie, sistem medical, infrastructură socială, inovaţie tehnologică, fie că este un mod diferit de a ne uita la date, că se cheamă problem solver, şi nu product owner, nu contează. Avem nevoie de accelerare la scară.

► Noi ne-am gândit tot timpul cum putem fi relevanţi ca bancă, ce avem de făcut, ce ne facem, cum creşte România. Orice bancă sau instituţie din ţara asta va avea succes în momentul în care ţara va avea succes, în momentul în care o duc mai bine şi au mai mulţi bani de cheltuit.

► Impactul start-up-urilor din tehnologie, chiar dacă nu vor ajunge cu toţii unicorni, se întâmplă astăzi. De fapt s-a întâmplat prin cel mai mare proof of concept pe care inovaţia - adusă de tech şi data - a făcut ca lumea să continue să existe, să continue să se întâmple.

► Totul a început în noiembrie 2019 – martie 2020. Am reuşit cu toţii să înţelegem atunci, la scară, că de fapt tehnologia nu este un subiect tabu, nu este ceva rău şi că ne putem folosi de tehnologie. Este foarte urât să spun că pandemia COVID a reprezentat un factor de accelerare în adopţia tech, dar o voi spune pentru că este adevărat. A fost aşa în special în ţări dominate fie de comunităţi tradiţionale, fie de industrii tradiţionale. Este vorba şi de ţara noastră.

► Însă lucrurile au început să se dezgheţe şi au început să facă asta pentru că deodată am încercat să rezolvăm probleme. Deodată am observat că putem să rezolvăm probleme aducând ultima tehnologie, foarte mult open source şi nu box din nou.

► Aţi putut să navigaţi şi să creaţi impact imediat. Impactul acesta este un mod diferit de a gândi şi de a munci. Pentru toţi ceilalţi este important. Cel de-al doilea lucru este posibilitatea de a transmite acea problemă în problema mai multor oameni, cu ideea de scalare.

► Acum zeci de ani ne întâlneam într-o lume destul de liniară cu o singură problemă, încercam să o rezolvăm, de multe ori o rezolvam cu forţa şi apoi mergeam mai departe. Pe măsură ce au apărut cuceriri tehnologice, care se puneau într-un box, rezolvam problema prin acel box sau credeam că o rezolvăm. Acum înţelegem.