Construcţiile s-au mai scuturat de praf în mai, dar investiţiile statului sunt mult pe minus. Volumul de construcţii a rămas la o creştere de 3% la cinci luni din 2022, prin comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Infrastructura (investiţiile statului) au scăzut însă cu 7%

Autor: Răzvan Botea 20.07.2022

Construcţiile, un sector care înseamnă 7% din PIB în sine, dar care angrenează o bună parte din rotiţele sociale şi de business, au crescut cu 9% în mai 2022 faţă de mai 2021, după ce în aprilie au scăzut cu 10%, an/an. La cinci luni din an, acestea au rămas pe plus cu 3%, duse în spate de sectoarele rezidenţial şi nerezidenţial. Infrastructura însă, cea mai importantă componentă a construcţiilor (care este gestionată de stat, în mare) şi care înseamnă jumătate de piaţă, a rămas la un minus de 7%.

Andrei Rădulescu, directorul de analiză macro de la Banca Transil­vania, spune, într-o analiză a datelor, că sectorul a crescut în mai pe fondul costurilor bune de finanţare, banilor europeni, dar şi datorită impactului războiului din Ucraina.