Haos în Sri Lanka: Parlamentul votează pentru un nou preşedinte, în timp ce proteste masive continuă să se desfăşoare. Ţara a intrat într-o criză uriaşă după ce oamenii au rămas fără combustibil, bani şi medicamente

Autor: Laura Buciu 20.07.2022

Sunt măsuri de securitate extremă, miercuri, în jurul Parlamentul din Sri Lanka, în timp ce legislatorii se pregătesc să aleagă între trei candidaţi pentru funcţia de preşedinte, în speranţa că noul lider ar putea scoate insula dintr-o criză economică şi politică ce au condus la proteste violente.

O victorie a preşedintelui interimar Ranil Wickremesinghe, unul dintre cei doi candidaţi principali, dar căruia mulţi cetăţeni din Sri Lanka i se opun, ar putea duce la noi demonstraţii ale oamenilor furioşi pe elita aflată la conducere după luni de penurie paralizantă de combustibil, alimente şi medicamente, au declarat mai mulţi protestatari, potrivit Reuters.

„Dacă Ranil ajunge (la putere), nu putem avea stabilitate”, a declarat Duminda Nagamuwa, care a organizat proteste în Colombo după ce nominalizările au fost finalizate. Alţi protestatari au declarat că preşedintele interimar este un aliat al puternicei familii Rajapaksa, pe care o acuză de criza economică.

Celălalt candidat principal, Dullas Alahapperuma, deputat al partidului de guvernământ, este mai acceptabil pentru protestatari şi opoziţie, dar nu are experienţă de guvernare la nivel înalt într-o ţară care abia dacă mai are dolari pentru importuri şi care are nevoie disperată de un plan de salvare din partea FMI.

Cel de-al treilea candidat, Anura Kumara Dissanayaka, liderul partidului de stânga Janatha Vimukti Peramuna, are doar trei locuri în parlamentul de 225 de membri şi nu are nicio şansă realistă de a câştiga.

Sute de poliţişti, trupe paramilitare şi militare au fost desfăşurate în jurul clădirii parlamentului, iar un drum de acces avea cel puţin trei baricade. Personalul de securitate aflat în bărci rapide a patrulat pe un lac din jurul clădirii, iar jeep-uri militare şi vehicule blindate au stat parcate în perimetrul clădirii.

Wickremesinghe, prim-ministru de şase ori, a devenit preşedinte interimar săptămâna trecută, după ce preşedintele de atunci, Gotabaya Rajapaksa, a fugit în Singapore, când sute de mii de oameni au ieşit în stradă împotriva administraţiei sale şi i-au ocupat reşedinţa oficială şi biroul.

De asemenea, protestatarii au incendiat locuinţa privată a lui Wickremesinghe şi i-au luat cu asalt biroul.

Nu a fost clar cât de mult sprijin au Wickremesinghe, în vârstă de 73 de ani, şi Alahapperuma, în vârstă de 63 de ani, în parlament.

Wickremesinghe este susţinut de o parte a partidului de guvernământ care avea un total de 145 de locuri la ultimele alegeri parlamentare din 2020. Alahapperuma are sprijinul celeilalte secţiuni, precum şi al principalului partid de opoziţie care a obţinut 54 de locuri la ultima rundă. Mai multe partide mici au promis, de asemenea, că îl vor susţine.

Ultimele cifre nu sunt clare, deoarece unii parlamentari au devenit independenţi.

Un candidat care va primi mai mult de o treime din voturile valabil exprimate va fi declarat ales. În cazul în care niciun candidat nu atinge acest prag, cel cu cel mai mic număr de voturi va fi eliminat din competiţie, iar preferinţele parlamentarilor vor fi luate în considerare pentru a se ajunge în cele din urmă la un câştigător.