EY România a asistat Ford Otosan în preluarea uzinei auto de la Craiova

Autor: Cristina Bellu 20.07.2022

Echipa de Strategie şi Tranzacţii a EY România a oferit pentru Ford Otosan, în colaborare cu o echipă a EY Turcia, servicii de due diligence financiar şi fiscal şi asistenţă în structurare fiscală şi contabilă, în contextul tranzacţiei care a vizat preluarea de către companie a uzinei auto de la Craiova.

Ford Otosan (Ford Otomotiv Sanayi A.Ş) împreună cu Ford Otosan Netherlands B.V. au semnat la 14 martie 2022 contractul de achiziţie a facilităţilor de producţie ale Ford România SA, iar închiderea financiară a avut loc la 1 iulie 2022, arată datele transmise miercuri de EY România.

Potrivit acestora, valoarea tranzacţiei este de 625 de milioane de euro, la care se adaugă o sumă de 140 de milioane de euro în 2028, condiţionată de utilizarea capacităţii uzinei din România în perioada 2028-2034.

“Achiziţia face parte din strategia Ford Otosan de a deveni un producător auto global şi de a ajunge la o capacitate de producţie de peste 900.000 de vehicule până în 2025”, spun oficialii EY România.

Ford Otosan va produce în România următoarea generaţie a versiunilor van şi kombi ale Courier şi va continua să producă Ford Puma, cel mai bine vândut autoturism Ford în 2021, la care se va adăuga o versiune complet electrică în 2024.

Echipa românească de consultanţă financiară, fiscală şi contabilă care a furnizat serviciile de consultanţă în numele EY a fost coordonată de Liliana Buşoiu şi Alexandru Onţică, pentru asistenţa financiară şi de Miruna Enache şi Răzvan Ungureanu, pentru asistenţa fiscală.

EY Turcia a fost coordonată de Alpay Ertekin.