Pandemia întinde nervii la maxim în China: Oamenii furioşi după ce oficialii au intrat cu forţa în case în căutarea suspecţilor COVID

Autor: Petru Mazilu 20.07.2022

Oficialii din oraşul Guangzhou au oferit scuze pentru comportamentul „violent" al unor subordonaţi care au intrat cu forţa în 84 de case în timpul căutării unor persoane care ar fi putut intra în contact cu oameni infectaţi cu virusul SARS CoV-2, potrivit The Guardian.

Autorităţile din sudul Chinei au oferit scuze pentru că au intrat cu forţa în casele unor persoane care fuseseră duse într-un hotel de carantină.

Mass-media de stat a anunţat că 84 de case dintr-un complex de apartamente din districtul Liwan din oraşul Guangzhou au fost deschise în încercarea de a găsi orice „contacte apropiate" ascunse în interior şi de a dezinfecta spaţiile. Uşile au fost ulterior sigilate şi au fost instalate noi încuietori, a relatat ziarul Global Times.

Autorităţile din districtul Liwan au oferit scuze pentru un comportament „prea simplificat şi violent", a precizat ziarul. A fost lansată o anchetă, iar „persoanele relevante" vor fi pedepsite sever, a precizat acesta.

Acesta este cel mai recent exemplu de măsuri severe de prevenire a răspândirii virusului care au stârnit o reacţie publică rară. Pe reţelele sociale, numeroşi cetăţeni s-au declarat revoltaţi de decizia autorităţilor.

Conducerea Chinei şi-a menţinut politica fermă „Zero-COVID", în ciuda costurilor economice tot mai mari şi a perturbării vieţii cetăţenilor, care continuă să fie supuşi la teste de rutină şi carantină.