Premierul demisionar al Italiei pune condiţii pentru a rămâne în funcţie. Care sunt condiţiile lui Maro Draghi

Autor: Petru Mazilu 20.07.2022

Premierul italian Mario Draghi a cerut miercuri unitate între partenerii săi de coaliţie dacă se doreşte rămânerea sa în funcţie, lăsând ameninţarea cu demisia să planeze asupra parlamentului, potrivit Reuters.

Mario Draghi a ţinut un discurs în faţa parlamentarilor vorbind despre problemele cu care se confruntă Italia provocate de războiul din Ucraina, de inegalitatea socială şi de creşterea preţurilor. Premierul demisionar a declarat că partidele politice trebuie să îl susţină dacă va conduce ţara până la alegerile care vor avea loc în prima jumătate a anului 2023.

„Sunt partidele şi voi, parlamentarii, pregătiţi să reconstruiţi acest pact?", i-a întrebat Draghi pe senatori, adăugând că asta este ceea ce vor italienii.

Senatorii din Mişcarea populistă Cinci Stele, care a declanşat criza săptămâna trecută după ce a refuzat să susţină guvernul într-un vot de încredere, nu au aplaudat la finalul discursului.

Draghi şi-a prezentat demisia săptămâna trecută, dar preşedintele Sergio Mattarella l-a refuzat şi i-a spus să se întoarcă în faţa parlamentului pentru a vedea dacă poate revigora administraţia veche de 18 luni.

Senatorii vor discuta discursul lui Draghi timp de mai multe ore, iar rezultatul votului va fi anunţat miercuri seara. O altă dezbatere privind viitorul guvernului va avea loc joi în camera inferioară a Parlamentului italian.

Fostul şef al Băncii Centrale Europene are suficient sprijin pentru a rămâne în funcţie fără Mişcarea Cinci Stele, dar până acum a respins această opţiune, deoarece mandatul său iniţial a fost de a conduce o coaliţie de uniune naţională cu partide din tot spectrul politic.

Complicând eforturile de a depăşi problema, Liga şi aliaţii săi din Forza Italia au declarat că nu mai doresc să împartă puterea cu Cinci Stele.