Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a semnat dispoziţia de demolare pentru Cathedral Plaza, clădirea de birouri de lângă Catedrala Romano-Catolică Sf. Iosif

Autor: Roxana Rosu 20.07.2022

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat miercuri că a semnat dispoziţia de demolare pentru Cathedral Plaza, clădire construită în vecinătatea Catedralei Romano-Catolice de pe strada General Berthelot.

”Încă din ianuarie 2013, Primăria Capitalei a fost obligată, printr-o hotărâre judecătorească definitivă, să demoleze clădirea. Această obligaţie a fost însă ignorată de foştii primari Sorin Oprescu şi Gabriela Firea. Precizez că mai sunt de parcurs câţiva paşi administrativi până la începerea efectivă a lucrărilor de demolare. Cheltuielile cu demolarea vor fi suportate iniţial de municipalitate, iar finalmente vor fi recuperate de la proprietarul clădirii”, a spus Nicuşor Dan într-o postare pe Facebook.

Primarul Capitalei a adăugat că terenul pe care se află Cathedral Plaza ar urma să fie integrat ”armonios” în peisajul urbanistic al Bucureştiului, iar în acest sens are deschiderea de a colabora atât cu proprietarul, cât şi cu Primăria Sectorului 1.

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a comentat la postare că instituţia pe care o conduce are toată deschiderea de a colabora.

Clădirea de birouri Cathedral Plaza din centrul Capitalei a fost ridicată de miliardarul israelian Eyal Ofer, cu origini în România, prin intermediul firmei Millennium Building Development.

Primăria Sectorului 1 a dat autorizaţia de construcţie în 2006, în ciuda protestelor Arhiepiscopiei Romano-Catolice, care spune că lucrărilor vor afecta Catedrala Sfântul Iosif. În final, Arhiepiscopia a dat în judecată Millennium Building Development.

După mai multe perioade de pauză, lucrările la clădire au fost finalizate în 2011.

În 2011, Curtea de Apel Suceava decide că imobilul este construit ilegal. În 2012 Tribunalul Dâmboviţa a cerut Primăriei Municipiului Bucureşti să emită decizia de demolare a Cathedral Plaza.

Sentinţa a devenit definitivă şi irevocabilă în ianuarie 2013, în urmă deciziei Curţii de Apel Ploieşti.

Tot în 2012, Eyal Ofer a vândut Millennium Building Development grecului Ioannis Papalekas, unul dintre cei mai mari proprietari de birouri din Bucureşti la acel moment. Preluarea Cathedral Plaza a fost evaluată la 50 de milioane de euro, dar clădirea a rămas neocupată şi sub ameninţarea demolării.