HIMARS dă rezultate. Ministrul Apărării din Ucraina: noile rachete americane au încetinit semnificativ asaltul ruşilor

Autor: Petru Mazilu 20.07.2022

Noile rachete americane din Ucraina au „încetinit semnificativ" asaltul rusesc, susţine ministrul Apărării, potrivit CNN.

Noile sisteme de rachete de artilerie HIMARS, furnizate de SUA Ucrainei, au „încetinit semnificativ" avansul Rusiei în ţară, potrivit unui ministru al guvernului ucrainean.

„Aceste sisteme ne-au permis să distrugem aproximativ 30 de staţii de comandă şi depozite de muniţii, folosim doar opt sisteme HIMARS. Acest lucru a încetinit în mod semnificativ avansul Rusiei şi a scăzut dramatic intensitatea bombardamentelor lor de artilerie", a declarat ministrul apărării Oleksii Reznikov.

Cu toate acestea, forţele ucrainene au nevoie de mai multe sisteme de artilerie de precizie cu rază lungă de acţiune şi de rachete pentru a ţine în loc Rusia şi a lansa o contraofensivă, a adăugat Reznikov.

„Suntem recunoscători partenerilor noştri pentru HIMARS şi... M270", a spus el, referindu-se la sistemele de rachete cu lansare multiplă M270 pe care Marea Britanie s-a angajat să le furnizeze Ucrainei.

„Pentru a reţine eficient inamicul, avem nevoie de cel puţin 50 de astfel de sisteme, având în vedere că linia noastră de front este de aproape 2.500 de kilometri. Pentru o contraofensivă eficientă am avea nevoie de cel puţin 100, cred. În acest caz, ar putea deveni un schimbător de joc pe câmpul de luptă", a adăugat demnitarul ucrainean.

În ultimele săptămâni, Ucraina a folosit HIMARS şi alte arme de fabricaţie occidentală pentru a ţinti depozitele de muniţie din teritoriul controlat de Moscova. De asemenea, rachete lansate de HIMARS au avariat miercuri un pod cheie care traversează râul Nipru în regiunea Kherson, a raportat TASS.