Inflaţia din Marea Britanie ajunge la 9,4% în luna iunie, pe fondul creşterilor de preţuri înregistrate la combustibili şi alimente

Autor: Daniel Belu 21.07.2022

Rata inflaţiei în Marea Britanie a crescut în iunie la un nou maxim al ultimilor 40 de ani, de 9,4%, în condiţiile în care creşterile puternice ale preţurilor la alimente şi benzină au dus rata spre două cifre pentru prima dată din 1982, conform Financial Times.

Marea Britanie a avut din nou cea mai mare rată a inflaţiei din grupul G7 al marilor economii, chiar înainte ca recentele creşteri ale preţurilor la energie să se reflecte în măsurarea inflaţiei din octombrie.

Rata din iunie a crescut de la 9,1% în mai şi a fost mai mare decât cifra de 9,3% la care se aşteptau economiştii.

Cifra va intensifica presiunea asupra Băncii Angliei pentru un răspuns.

Nadhim Zahawi, noul cancelar, a declarat miercuri că “lucrează alături” de bancă pentru a “înfrunta” inflaţia.

Andrew Bailey, guvernatorul băncii centrale, a declarat marţi că o majorare a ratei dobânzii cu 0,5 puncte procentuale este “în discuţie” pentru următoarea şedinţă, care va avea loc peste două săptămâni.

BoE este îngrijorată de faptul că ratele inflaţiei, cu mult peste ţinta sa de 2% se vor încorpora în politicile de preţuri ale companiilor şi în creşterile salariale din lunile următoare.

Graficul linear al inflaţiei IPC, arată că inflaţia din Regatul Unit a atins în iunie un nou maxim al ultimilor 40 de ani, de 9,4%.

Presiunile cauzate de inflaţie au fost, de asemenea, evidenţiate de ONS, rata de inflaţie a bunurilor fabricate care părăsesc fabricile a crescut în iunie la un maxim al ultimilor 45 de ani de 16,5%.

Oficiul Naţional de Statistică a precizat că principalul motor al creşterii inflaţiei anuale în iunie a fost preţul benzinei, care a crescut cu 18,1 pence pe litru, cea mai mare creştere de când au început înregistrările în 1990.

Preţurile alimentelor au crescut cu 9,8%, cea mai mare rată la această categorie din 2009 până în prezent. Costul alimentelor a crescut cu 1,2% numai în luna iunie. O creştere lunară la fel de mare a fost înregistrată şi în cazul preţului meselor la restaurant, rata anuală a crescut la 8,6%.

În ceea ce priveşte categoriile detaliate, doar 6% din cele 277 de categorii verificate de ONS au înregistrat reduceri de preţuri în ultimul an şi doar 29% dintre categorii au înregistrat o creştere anuală a preţurilor mai mică de 4%, ceea ce reprezintă încă dublul ţintei de inflaţie stabilite de BoE.

Yael Selfin, economist-şef pentru Marea Britanie la KPMG, a declarat că "în condiţiile în care noi majorări ale facturilor la energie vor intra în vigoare din octombrie, vârful inflaţiei este încă departe şi nu se aşteaptă să revină la ţinta de 2% înainte de jumătatea anului 2024".

Dar unii economişti au răsuflat oarecum uşuraţi din dovezile conform cărora creşterile de preţuri erau din ce în ce mai concentrate în alimente, energie şi combustibil, sugerând că, deşi inflaţia a continuat să crească, nu se mai răspândeşte mult mai mult în economie.

Samuel Tombs, economist britanic la Pantheon Macroeconomics, a declarat că, deşi inflaţia va atinge un vârf de aproape 12% în octombrie, “inflaţia de bază va rămâne pe o traiectorie descendentă şi o să scadă la aproximativ 5% până la sfârşitul anului şi la aproximativ 2% peste un an”.

Vârful inflaţiei, care va veni odată cu următoarea creştere a plafonului preţurilor la energie din octombrie, va pune o presiune din ce în ce mai mare asupra costului de trai al gospodăriilor, chiar şi după pachetul de sprijin oferit de guvern, care constă într-o reducere de 400 de lire sterline la facturile de gaz şi electricitate şi 650 de lire sterline pentru gospodăriile care primesc beneficii condiţionate de venituri, cum ar fi creditul universal şi creditul pentru pensii.

Jamie O'Halloran, economist la Pro Bono Economics, o organizaţie care ajută sectorul caritabil, a declarat că familiile mai sărace se află sub o presiune severă cu facturile, chiar dacă lucrează.

“Această comprimare sufocantă a salariilor alimentează cererea în spirală pentru serviciile organizaţiilor caritabile”, a spus el. “Organizaţiile de caritate şi oamenii pe care îi sprijină se confruntă cu puţin răgaz din cauza presiunii tot mai mari”.