Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie al României, termină primul semestru cu o producţie în scădere cu 30%. Compania speră într-o recuperare pe final de an. Scăderea producţiei de energie hidro este o veste cât se poate de proastă pentru o piaţă în care oricum preţurile sunt inflamate de gazul istoric de scump, dar mai ales de lipsa cantităţilor necesare

Autor: Roxana Petrescu 21.07.2022

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, deţinut de statul român, a terminat primul semestru al anului cu o scădere de 3 TWh a producţiei de energie faţă de anul trecut când firma a reuşit să injecteze în sistem peste 10 TWh. 2021 a fost de altfel un an hidrologic foarte bun, în timp ce anul acesta este marcat de o secetă severă. În procente, scăderea de producţie faţă de primele şase luni din 2021 este de 30%.

„Pe primul semestru avem cu aproape 3 TWh mai puţin ca anul trecut. Trebuie avut însă în vedere că anul trecut a fost caracterizat de o hidrologie excedentară. Probabil că anul acesta vom produce circa 14 TWh, comparativ cu 14,5-14,6 TWh media anuală“, spun oameni din companie.