ZF Bankers 2022. François Bloch, CEO al BRD, despre creditare şi dobânzi: Creditarea a fost solidă până acum câteva luni pe partea de retail, apoi a înregistrat un declin; IRCC are un delay de şase luni. Să acordăm credite doar ca să arate bine în bilanţurile noastre financiare nu este business sustenabil. Suntem aici pe termen lung

Autor: Roxana Rosu 21.07.2022

Creditarea a fost solidă până acum câteva luni pe partea de retail, apoi a înregistrat un declin, în condiţiile în care consumatorii se aşteaptă la creşterea dobânzilor în continuare, a declarat François Bloch, CEO al BRD Groupe Société Générale, a treia cea mai mare bancă de pe piaţa locală după active.

„IRCC are un delay de 6 luni şi ştim că efectul creşterilor se va vedea în acest interval. E clar că românii se aşteaptă la această creştere a dobânzilor şi de aceea volumul de credite scade. Nu vrem să dăm credite pentru a creşte apoi rata NPL-urilor“, a spus el în cadrul conferinţei ZF Bankers Summit 2022, care s-a desfăşurat între 11 şi 13 iulie.

BRD are o rată de credite neperformante de 3,5%.

În primul trimestru, grupul BRD a înregistrat un avans de 9,2% al cre­dite­lor nete, la un sold total de 34,8 mld. lei. Pe segmentul de retail, soldul a crescut cu 5,1%, susţinut atât de seg­men­­tul persoanelor fizice, cât şi de cel al întreprinderilor mici.  Producţia de credite pentru persoane fizice a în­re­gistrat o creştere consistentă de 27%, marcând cea mai bună producţie din is­toria T1, determinată de dina­mi­ca pu­ter­nică a creditelor noi pentru lo­cuinţe (+139%). În paralel, creditarea companiilor a urcat cu 18%, pe fondul activităţii di­na­­mice pe segmentul IMM-urilor (Ă30% an/an), cât şi al creşterii solide a cre­di­telor acordate companiilor mari (+13% an/an).