Băncile, casele de schimb valutar şi operatorii de plăţi trebuie să le prezinte clienţilor comisioanele aferente schimbului valutar leu-euro şi euro-leu chiar înainte de iniţierea plăţii

Ziarul Financiar 21.07.2022

Guvernul a adoptat un act normativ prin care prestatorii de servicii: bănci, case de schimb valutar şi operatori de plăţi trebuie să afişeze clar comisioanele percepute pentru conversia în şi din euro, acestea fiind noi măsuri pentru protecţia consumatorilor. Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri Hotărârea privind stabilirea unor măsuri pentru aplicarea Regulamentului (UE) 2021/1230 al Parlamentului European şi al Consiliului din 14 iulie 2021 privind plăţile transfrontaliere în Uniune.

„Actul normativ adoptat constituie un pas important pentru buna funcţionare a pieţei interne şi pentru facilitarea schimburilor comerciale transfrontaliere în cadrul Uniunii. Mai exact, din acest moment, băncile, casele de schimb valutar şi operatorii de plăţi va trebui să le prezinte clienţilor, în mod clar şi accesibil, comisioanele aferente schimbului valutar leu-euro şi euro-leu chiar înainte de iniţierea plăţii de către bănci, casele de schimb valutar sau operatorii de plăţi care permit plăţi din lei în euro şi invers“, a declarat Mihai-Ion Macaveiu, secretar de stat în Ministerul Economiei. 

Astfel, sunt stopate inegalităţile dintre utilizatorii serviciilor de plată din zona euro şi cei din statele membre care nu fac parte din zona euro şi se asigură alinierea comisioanelor pentru plăţile transfrontaliere în euro din interiorul Uniunii cu cele pentru plăţile naţionale corespunzătoare efectuate în moneda naţională a statului membru în care îşi are sediul prestatorul de servicii de plată al utilizatorului serviciilor de plată.

Actul normativ are ca scop implementarea în legislaţia naţională a celor mai recente modificări aduse, la nivel european, plăţilor transfrontaliere din Uniunea Europeană, prin Regulamentul nr. 1.230/2021, prin introducerea obligativităţii ca informaţiile legate de comisioanele percepute de bănci, entităţi de plată sau operatori de plată care oferă schimburi valutare din lei în euro şi invers, atât la un bancomat (ATM), cât şi la un punct de vânzare, să fie furnizate clientului înainte de iniţierea plăţii.