O veste proastă. Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, minus 30% pe producţie în S1/2022

Autor: Roxana Petrescu 24.07.2022

Compania speră într-o revenire pe finalul anului, dar oricum la nivelul lui 2022, an critic pentru energie din cauza războiului din Ucraina, producţia va fi cu 15% sub cea din 2021.

Scăderea producţiei de energie hidro este o veste cât se poate de proastă pentru o piaţă în care oricum preţurile sunt inflamate de gazul istoric de scump, dar mai ales de lipsa cantităţilor necesare.

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, deţinut de statul român, a terminat primul semestru al anului cu o scădere de 3 TWh a producţiei de energie faţă de anul trecut, când firma a reuşit să injecteze în sistem peste 10 TWh. 2021 a fost de altfel un an hidrologic foarte bun, în timp ce anul acesta este marcat de o secetă severă. În procente, scăderea de producţie faţă de primele şase luni din 2021 este de 30%.

„Pe primul semestru avem cu aproape 3 TWh mai puţin ca anul trecut. Trebuie avut însă în vedere că anul trecut a fost caracterizat de o hidrologie excedentară. Probabil că anul acesta vom produce circa 14 TWh, comparativ cu 14,5-14,6 TWh media anuală“, spun oameni din companie.

Dacă într-adevăr aceste estimări pentru întreg anul se vor îndeplini, scăderea de producţie faţă de anul trecut va fi de circa 15%, o veste oricum proastă ţinând cont de actualul context. Totodată, gradul de umplere din lacurile de acumulare ale Hidroelectrica este cel mai mic, pentru luna iulie, din ultimii cinci ani de zile