Italia este aruncată în haos: Mario Draghi se pregăteşte să demisioneze din funcţia de prim-ministru

Autor: Andrei Şerbănescu 21.07.2022

Premierul Mario Draghi le-a spus parlamentarilor că se va întâlni cu preşedintele italian joi dimineaţă, când este de aşteptat ca acesta să-şi dea demisia, scrie Bloomberg.

„Uneori şi bancherii centrali pot avea inimă”, a declarat Draghi emoţionat camerei inferioare a parlamentului.

Trei dintre partenerii de coaliţie ai lui Draghi şi-au retras sprijinul miercuri seară, după ce Draghi a forţat un vot de încredere ameninţând că renunţă. Deşi Draghi nu a demisionat imediat după votul eşuat, mişcarea a pus capăt efectiv guvernului pe care îl conduce din februarie 2021.

Dacă preşedintele Sergio Mattarella acceptă demisia fostului şef al Băncii Centrale Europene, alegeri de urgenţă ar putea fi convocate pentru începutul lunii octombrie, prima dată când ţara ar merge la vot în timpul toamnei.

„Singura modalitate, dacă vrem să rămânem împreună, este să reconstruim acest pact de la zero, cu curaj, altruism şi credibilitate”, a spus Draghi parlamentarilor înaintea votului de încredere. În cele din urmă, trei dintre aliaţii guvernamentali ai lui Draghi, Mişcarea populistă Cinci Stele, Liga naţionalistă şi Forza Italia de centru-dreapta l-au abandonat.

Situaţia va fi urmărită îndeaproape la Frankfurt, unde BCE urmează să dezvăluie un nou instrument de combatere a crizei menit să protejeze ţările foarte îndatorate precum Italia de speculaţii.

Guvernele italiene sunt notoriu instabile, iar Draghi a condus cel de-al 67-lea cabinet pe care l-a avut ţara în puţin peste 75 de ani. În timp ce Draghi va rămâne probabil prim-ministru interimar până la următorul vot, guvernul va fi dramatic slăbit, riscându-şi agenda legislativă.

Draghi -- un tehnocrat ales să conducă Italia în timpul crizei coronavirusului -- a fost o figură liniştitoare pentru investitori într-o perioadă tulbure pentru zona euro. Europenii se pregătesc pentru o recesiune pe fondul inflaţiei în creştere şi a unei crize energetice provocate de războiul Rusiei în Ucraina.

În cele 18 luni ale sale la putere, Draghi a conceput un plan de reforme convenit cu Uniunea Europeană pentru a elibera Italia de birocraţie şi pentru a stimula concurenţa. Acest lucru a fost esenţial pentru ca ţara să primească un ajutor de 200 de miliarde de euro (204 miliarde de dolari) din partea UE. Nerespectarea reformelor adecvate ar putea pune acei bani în pericol.

Paolo Gentiloni, comisarul UE pentru economie, a avertizat că „o furtună perfectă” ar putea lovi Italia în scurt timp.