BREAKING. Europa se afundă într-o criză fără sfârşit: După războiul din Ucraina şi criza gazelor, acum urmează criza politică din Italia, unde premierul Mario Draghi a demisionat. Bursa de la Milano scade accelerat. Investitorii vând datoriile italiene

Autori: Mihai Draghici , Alex Ciutacu 21.07.2022

ORA 14:10 - Indicele FTSE MIB al bursei italiene înregistrează o scădere de 1,48%, conform datelor colectate de pe platforma MarketWatch. Scăderea a mai încetinit faţă de momentul anunţării demisiei, când scăderile au ajuns şi până la 2,49%. Totuşi, rămâne de văzut cum va reacţiona piaţa după decizia BCE asupra dobânzilor.  


ORA 13:23 - Investitorii accelerează vânzarea datoriilor italiene după prăbuşirea guvernului Mario Draghi, potrivit FT. 

Randamentul obligaţiunilor guvernanemntale cu scadenţa la 10 ani înregistrează o creştere de 0,18%, până la 3,57%. Trebuie amintit că yield-ul obligaţiunilor guvernamentale creşte atunci când preţul lor scade. 

Un indicator important care reflectă stresul din pieţele financiare este legat de diferenţa dintre obligaţiunile guvernamentale pe 10 ani ale Italiei versus cele ale Germaniei. Această diferenţă a ajuns la 2,3%, spre comparaţie cu circa 2% în urmă cu doar două zile. 


ORA 13:10 - Cele mai mari publicaţii din presa internaţională ţin pe prima pagină demisia premierului Mario Draghi, în contextul în care criza politică din Italia adânceşte vulnerabilităţile Europei într-o perioadă complicată. 

Agenţia de presă Reuters notează că prăbuşirea guvernului Draghi aruncă Italia într-o criză politică:

Publicaţia britanică Financial Times marchează eforturile care s-au făcut pentru restabilirea coaliţiei şi efectul pe care eşecul acestor discuţii îl are în pieţele financiare:

Publicaţia americană Bloomberg ţine pe prima poziţie demisia lui Mario Draghi şi efectele acesteia:

Celebrul cotidian de business Wall Street Journal analizează modul în care s-a disipat sprijinul politic pentru guvernul de uniune naţională pe care l-a condus fostul şef al BCE:

Site-ul televiziunii americane CNBC subiniază că guvernul Draghi a picat după ce premierul demisionar nu a reuşit să readucă la viaţă consensul politic pentru un guvern de uniune naţională:


ORA 12:20 - Investitorii vând datoriile italiene pe fondul crizei politice din Italia şi în aşteptarea majorării de dobândă de la Banca Centrală Europeană.

Potrivit FT, randamentul obligaţiunilor guvernamentale cu scadenţa la 10 ani a crescut brusc cu 0,13%, până la 3,5%, în contextul în care premierul Draghi a pierdut susţinerea coaliţiei de uniune naţională. 


ORA 11:45 - Bursa e la Milano scade accelerat. Indicele FTSE MIB al bursei italiene înregistrează o scădere de 2,49% după decizia lui Mario Draghi de a-şi depune demisia şi a arunca a treia economie a zonei euro înspre alegeri anticipate, conform MarketWatch. 


ORA 11:20 - Premierul Italiei, Mario Draghi, şi-a prezentat demisia, joi dimineaţă, cu ocazia întâlnirii cu preşedintele Sergio Mattarella, dar va rămâne la conducerea Guvernului interimar până la organizarea alegerilor parlamentare anticipate, în septembrie sau octombrie.

Premierul tehnocrat Mario Draghi s-a prezentat joi dimineaţă în Camera Deputaţilor, unde era programat un vot de încredere pentru Guvernul său, dar a cerut suspendarea şedinţei.

"În contextul votului de aseară din Senat, cer suspendarea şedinţei pentru a merge la preşedintele Republicii să îl anunţ decizia mea", a declarat Mario Draghi în Camera Deputaţilor.

Imediat după acest anunţ, Mario Draghi a mers la Palatul Quirinale şi l-a anunţat pe preşedintele Sergio Mattarella că demisionează, informează agenţia ANSA. Acum, Draghi are o întrevedere cu preşedintele Senatului, Elisabetta Casellati.

Conform cotidianului La Repubblica, Mario Draghi i-a semnalat preşedintelui Sergio Mattarella intenţia de a rămâne prim-ministru interimar până la organizarea alegerilor parlamentare anticipate, la sfârşitul lunii septembrie sau începutul lunii octombrie, şi până la formarea viitorului Cabinet guvernamental.

Preşedintele Sergio Mattarella probabil va organiza consultări cu partidele parlamentare, va analiza situaţia politică şi va decide dacă poate fi format un nou guvern în actuala legislatură sau sunt necesare alegeri parlamentare anticipate.

Premierul tehnocrat Mario Draghi obţinuse, miercuri seară, votul de încredere al Senatului, dar fără susţinerea Mişcării Cinci Stele (M5S, stânga, populistă), a formaţiunii de extremă-dreapta Liga, condusă de Matteo Salvini, şi a partidului Forza Italia (centru-dreapta), condus de fostul prim-ministru Silvio Berlusconi.

"Ceea ce s-a întâmplat este o nebunie, este Parlamentul împotriva Italiei", a comentat fostul premier Enrico Letta, liderul Partidului Democrat (centru-stânga), care continuă să susţină actualul guvern.

"Partidele Liga, Forza Italia şi Mişcarea Cinci Stele şi-au asumat o responsabilitate gravă, o opţiune care va genera un preţ enorm pentru ţară", a declarat, la rândul său, deputatul Matteo Orfini, din cadrul Partidului Democrat.

Mario Draghi anunţase de săptămâna trecută că va demisiona după ce Mişcarea Cinci Stele (M5S), principala forţă a coaliţiei de uniune naţională, a refuzat să participe la un vot de încredere în Parlament pe tema unor măsuri sociale. La insistenţele preşedintelui Sergio Mattarella, Mario Draghi a revenit în Parlament pentru a cere un vot de încredere. Însă Mario Draghi a decis să ceară vot de încredere în Parlament doar asupra unei rezoluţii privind continuarea funcţionării actualului Cabinet guvernamental, fără a accepta remanierea. În acest context, formaţiunile Liga (extremă-dreapta) şi Forza Italia (centru-dreapta) au părăsit sala Senatului în momentul votului.