Iohannis a promulgat legea: Nivelul amenzii pentru lipsa rovinietei va creşte în curând

Autor: Alexandru Nanu 21.07.2022

În această săptămână, preşedintele României a promulgat, prin decret prezidenţial, Legea pentru modificarea anexei nr. 2 la Ordonanţa Guvernului nr.15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România (PL-x 234/04.05.2022), ce prevede majorarea limitelor nivelului amenzii pentru lipsa rovinietei, conform 

Tariful de utilizare pe reţeaua de drumuri naţionale din România se aplică în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 424/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

Cuantumul amenzii contravenţionale aplicabile utilizatorilor în cazul lipsei rovinietei valabile:

„Din anul 2010 şi până în prezent cuantumul amenzilor a rămas la acelaşi nivel, în timp ce cuantumul tarifului de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România exprimat în lei a crescut cu aproape 20%.

Astfel, valoarea amenzilor contravenţionale s-a calculat ca fiind de două ori tariful anual de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România, pentru amenda minimă şi de patru ori tariful anual de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România, pentru amenda maximă”, scrie expunerea de motive a proiectului.

Proiectul mai trebuie publicat în Monitorul Oficial, iar acesta va intra în vigoare în 30 de zile de la data publicării.