(P) Rezultatele licitaţiilor lunii iulie – cea mai bună licitaţie de carte cu un nou record

Autor: Publicitate 21.07.2022

Noi recorduri în piaţa românească de artă, număr în creştere de participanţi, o nouă platformă de licitare online, vânzări impresionante raportat la contextul actual şi o rată medie de adjudecare de peste 80% - sunt rezultatele ultimelor licitaţii, din acest sezon, organizate de Casa de Licitaţii A10 by Artmark. În cadrul celor 3 evenimente au fost scoase la vânzare, prin licitaţie publică, peste 700 de piese - opere de artă postmodernă şi contemporană, lucrări de artă românească şi europeană, dar şi cărţi sau fotografii de colecţie.

Ieri seară a avut loc ultima licitaţie din acest sezon, dedicată cărţilor rare şi fotografiilor de colecţie. Evenimentul a înregistrat un total de 130.000 de euro, fiind cea mai bună Licitaţie de Carte din 2022, dar şi cea mai bună licitaţie de carte organizată de Casa Artmark.

Recordul a fost înregistrat de cea mai veche hârtie istorică românească pusă în licitaţie până astăzi – hrisovul de împroprietărire emis în 1412 de Alexandru cel Bun a fost adjudecat pentru 31.000 de euro. Rezultatul reprezintă recordul de adjudecare pentru hârtie istorică, iar al doilea cel mai bun preţ obţinut pentru o hârtie istorică a fost înregistrat de diploma de înnobilare emisă de principesa Suzana Lorantffy, soţia principelui Gheorghe Rakoczi I al Transilvaniei, care a fost adjudecată pentru 8.500 de euro.

Totodată, aseară a fost înregistrat al doilea cel mai bun preţ obţinut pentru un exemplar din rara „Îndreptare a legii” de la 1652. Cel mai vechi cod de legi din Ţara Românească a fost adjudecat pentru 9.500 de euro. Ediţia rarisimă a ajuns în colecţia unui reputat bibliofil român.

În cadrul ultimului eveniment al pieţei româneşti de artă din acest sezon, desfăşurat aseară pe noua platformă de licitare online – Artmark Live 2.0, a fost înregistrat şi recordul de preţ la carte religioasă. „Biblia Sacră”, tipărită în 1582, a fost adjudecată pentru 8.000 de euro, având preţul de pornire de 1.000 de euro. Pe locul 2 până la această dată se află Biblia de la Blaj, din 1795, care a fost adjudecată pentru 6.000 de euro în cadrul Licitaţiei Artmark de Cărţi Rare, în noiembrie 2012.

Tot aseară a fost consemnat şi recordul de preţ la segmentul fotografii de epocă. Astfel, ultima fotografie a poetului naţional Mihai Eminescu, realizată la vârsta de 37 de ani, a fost adjudecată pentru 6.000 de euro, depăşind anteriorul record de 5.500 de euro, preţ plătit pentru fotografia de la vârsta de 19 ani a poetului, adjudecată în 2016 în cadrul Licitaţiei Artmark de Poezie Românească.

Licitaţia de Carte, inclusiv o Colecţie de Fotografie a înregistrat şi recordul de timp pentru un eveniment dedicat hârtiilor istorice – 7 ore şi 41 de minute, dar şi un număr record de participanţi, de aproximativ 280, ceea ce demonstrează că investitorii educaţi se orientează în contexte economice delicate către active de mici dimensiuni, dar care conservă valoarea banilor, precum arta sau piesele istorice ori bijuteriile.

În acest context, Casa de Licitaţii A10 by Artmark a pus la dispoziţia colecţionarilor, investitorilor, dar şi pasionaţilor de artă, în cadrul celui de-al doilea eveniment al lunii iulie, un stoc de peste 200 de opere de artă românească şi europeană la preţuri accesibile, în vederea începerii sau îmbogăţirii unei colecţii de artă. Chiar dacă preţurile de pornire ale lucrărilor au fost de câteva sute de euro, majoritatea acestora au avut o creştere meritată, dublându-şi sau triplându-şi preţul de pornire.

Amintim în acest context şi primul eveniment al lunii iulie – Licitaţia Artmark de Artă Postmodernă şi Contemporană, desfăşurată pe 7 iulie, care a totalizat vânzări de peste 300.000 de euro şi o rată de adjudecare de aproape 80%, devenind a doua cea mai bună licitaţie de artă contemporană de sfârşit de an de piaţă de artă din ultimii 10 ani, fiind depăşită doar de Licitaţia de Artă Contemporană din iulie 2020.

Topul adjudecărilor a fost condus de Sabin Bălaşa, a cărui operă „Mesaj de pace” a fost adjudecată pentru 30.000 de euro, plecând de la un preţ de pornire de 3.000 de euro. Bălaşa a fost urmat de artistul Ştefan Câlţia, a cărui operă „Iarnă” a fost adjudecată pentru 20.000 de euro. Un rezultat impresionant l-a înregistrat şi pictorul ieşean Felix Aftene. Opera „Armonie în zori” a fost adjudecată pentru 14.000 de euro, pornind de la preţul de 7.000 de euro. Pentru acelaşi preţ de pornire a început licitarea operei semnată de Georges Mazilu – „Garcon au cerceau”, fiind ajudecată pentru 12.000 de euro. La capitolul grafică, o creştere spectaculoasă a înregistrat guaşa realizată de Corneliu Baba, care a crescut în licitaţie de 9 ori. Lucrarea realizată de Baba în 1977 a avut un preţ de pornire de 800 de euro şi a fost adjudecată pentru 7.000 de euro. În cadrul evenimentului din 7 iulie au participat aproximativ 400 de palete, iar durata licitaţiei a fost de peste 5 ore. 

În cadrul evenimentelor de licitaţii din luna iulie s-a înregistrat şi cel mai mare număr de participanţi – o creştere de 11% faţă de luna iunie. Astfel, rezultatele licitaţiilor lunii iulie dovedesc continuarea trendului de maturizare a pieţei româneşti de artă, implicit creşterea numărului de participanţi ce provin din tinerele generaţii.