ZF Live. Irina Chiţu, director, FinZoom.ro: Dacă ai credit şi este dependent de ROBOR trebuie să faci ceva şi cât mai repede. O soluţie ideală este refinanţarea la propria bancă pentru a evita costurile suplimentare

Autor: Mara Rolea 22.07.2022

♦ BNR a crescut dobânda la 4,75% l Băncile ar putea să se împrumute pe termen foarte scurt oricând de la BNR cu 5,75% ♦ ROBOR s-a dus mult peste pentru că sunt estimările că vor creşte dobânzile la 3 luni, la 6 luni, la 12 luni ♦ IRCC-ul este mic fiind decalat cu două trimestre, acum este 2,65%, dar va ajunge la 4,06% de la 1 octombrie ♦ Noi comparăm toate ofertele din piaţă şi dacă în martie găseai credite noi ipotecare cu dobândă fixă de 4%, 5% maxim, acum nu mai găseşti sub 6,1%.

 Rata la credite creşte pentru că s-au majorat dobânzile din cauza inflaţiei de 15%, BNR a crescut dobânda la 4,75%, iar ROBOR s-a dus peste 7% pentru că sunt estimările că vor creşte dobânzile la 3 luni, la 6 luni, la 12 luni, noul indice IRCC fiind mic pentru că este decalat cu două trimestre, susţine Irina Chiţu, director al motorului de căutare şi de compa­raţie a produselor financiare FinZoom.ro.

„BNR a crescut dobânda la 4,75%. Băncile ar putea să se împrumute pe termen foarte scurt oricând de la BNR cu 5,75%. ROBOR s-a dus mult peste pentru că sunt estimările că vor creşte dobânzile la 3 luni, la 6 luni, la 12 luni ROBOR este cu cât cotează băncile pentru că se împrumută între ele la scadenţa de 3 luni şi se aşteaptă să crească această dobândă pe următoarele 3 luni. Vedem şi dobânzi mai mari de 7% aproape spre 8% la 6 luni, la 12 luni, acelaşi semn că se aşteaptă să crească dobânzile băncilor. Însă, la aceste dobânzi mari pe trei luni, băncile nu se împrumută între ele, cotează. În 15 minute cât cotează oricare poate să se împrumute la această dobândă, însă fiecare bancă îşi optimizează costurile, deci nu o să se împrumute la aceste dobânzi mari şi atunci nu se fac şi tranzacţii la aceste cotaţii“, a explicat ea la emisiunea de business ZF Live.