De unde vine gazul care va încălzi România în această iarnă: circa 60% din producţia internă, dar până la 15% sunt importurile şi aici este şi vulnerabilitatea

Autor: Roxana Petrescu 22.07.2022

România va avea nevoie în perioada noiembrie 2022 – martie 2023 de 7,1 miliarde de metri cubi de gaze naturale pentru a-şi acoperi cererea, în contextul în care, de exemplu, tot anul trecut consumul total a fost de circa 12 miliarde de metri cubi.

„La acest moment, pentru perioada noiembrie 2022 – martie 2023 se estimează un consum de gaze naturale de circa 7,1 mi­liarde de metri cubi, iar sursele de acoperire ale acestuia sunt: din producţia internă 60%, din depozitele de înmagazinare subterană circa 25%-32% şi din surse de import circa 8%-15%“, au precizat reprezentanţii Transgaz, compania naţio­nală de transport al gazului natural.

Ieri, România avea depozitele de gaze pline în proporţie de 52%. Există însă alte economii mult mai prudente. Polonia, de exemplu, avea depozitele pline în proporţie de 98%. De altfel, ceea ce este remarcabil este faptul că oricum Polonia a ieşit din iarna trecută cu depozitele pline în proporţie de 76%, caz unic la nivel european, după cum reiese dintr-o analiză a grupului financiar Erste.