De cât gaz are nevoie România pentru a trece iarna şi de unde vine: circa 15% din consum ar putea fi importurile de la ruşi şi aici este principala vulnerabilitate

Autor: Roxana Petrescu 22.07.2022

România va avea nevoie în perioada noiembrie 2022 – martie 2023 de 7,1 miliarde de metri cubi de gaze naturale pentru a-şi acoperi cererea, în contextul în care, de exemplu, anul trecut consumul total a fost de circa 12 miliarde de metri cubi.

„La acest moment, pentru perioada noiembrie 2022 – martie 2023 se estimează un consum de gaze naturale de circa 7,1 miliarde de metri cubi, iar sursele de acoperire ale acestuia sunt: din producţia internă 60%, din depozitele de înmagazinare subterană circa 25%-32%, din surse de import circa 8%-15%“, au precizat reprezentanţii Transgaz, compania naţională de transport al gazului natural. Ieri, România avea depozitele de gaze pline în proporţie de 52%, fiind însă economii mult mai prudente. Polonia, de exemplu, avea depozitele pline în proporţie de 98%.

De altfel, ceea ce este remarcabil este faptul că oricum Polonia a ieşit din iarna trecută cu depozitele pline în proporţie de 76%, caz unic la nivel european, după cum reiese dintr-o analiză a grupului financiar Erste. Practic, pentru România, cel mult 15% din import reprezintă şi vulnerabilitatea internă în scenariul în care Rusia se decide să oprească livrările către Europa în plină iarnă.