Uniunea Europeană adoptă noi sancţiuni împotriva Rusiei pentru a descuraja invazia lui Putin din Ucraina

Autor: Dorin Oancea 21.07.2022

Uniunea Europeană a înăsprit şi mai mult sancţiunile împotriva Rusiei din cauza invaziei sale în Ucraina, adoptând joi măsuri suplimentare, a anunţat Consiliul European într-un comunicat de presă.

Noile măsuri, pe care UE le numeşte pachet de "menţinere şi aliniere", reprezintă o extindere a măsurilor anterioare şi includ acum şi exporturile de aur rusesc. Pachetul extinde, de asemenea, lista persoanelor şi entităţilor care ar face obiectul unor potenţiale îngheţări de active.

"Interzicem efectiv cel mai important export al Rusiei după energie - aurul rusesc. De asemenea, extindem scutirea tranzacţiilor pentru produsele agricole şi transferul de petrol către ţări terţe. Pentru că UE îşi face partea sa pentru a se asigura că putem depăşi criza alimentară globală iminentă. Depinde de Rusia să nu mai bombardeze câmpurile şi silozurile Ucrainei şi să nu mai blocheze porturile din Marea Neagră", a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell.

Pachetul de joi introduce o nouă interdicţie "de a cumpăra, importa sau transfera, direct sau indirect, aur, dacă acesta provine din Rusia şi a fost exportat din Rusia în UE sau în orice ţară terţă după aceea", se arată în comunicat. Interdicţia se referă, de asemenea, la bijuterii.

Pachetul extinde lista de articole controlate, "care pot contribui la consolidarea militară şi tehnologică a Rusiei sau la dezvoltarea sectorului său de apărare şi securitate", se adaugă în comunicat.

Cu toate acestea, UE extinde o serie de scutiri pentru produse agricole şi transportul de petrol către ţări terţe "în vederea evitării oricăror potenţiale consecinţe negative pentru securitatea alimentară şi energetică în întreaga lume", se arată în comunicat.

În mod similar, ţărilor terţe şi cetăţenilor acestora care operează în afara UE nu li se va interzice să cumpere produse farmaceutice sau medicale din Rusia.