Haos în Sri Lanka: Militarii au demolat tabăra protestatarilor din faţa biroului preşedintelui

Autor: Petru Mazilu 22.07.2022

Poliţia şi trupele militare din Sri Lanka au îndepărtat cu forţa protestatarii antiguvernamentali care au campat în faţa biroului prezidenţial din Colombo, într-un raid efectuat vineri, înainte de răsărit, la ordinul noului preşedinte al ţării, potrivit CNN.

Potrivit unor imagini publicate pe reţelele de socializare militarii au dărâmat corturile şi au reţinut protestatarii aflaţi în faţa clădirii prezidenţiale din Galle Face, la două zile după ce ţara afectată de criză a învestit un nou lider. Fostul prim-ministru Ranil Wickremesinghe a depus miercuri jurământul oficial în calitate de preşedinte al ţării şi a emis un ordin prin care a cerut forţelor armate să menţină ordinea publică.

Purtătorul de cuvânt al poliţiei, SSP Nihal Thalduwa, a confirmat că nouă bărbaţi au fost reţinuţi şi vor apărea vineri în faţa instanţei. Protestatarii au campat în faţa biroului prezidenţial timp de luni de zile, cerând demisia fostului preşedinte Gotabaya Rajapaksa, care a fugit din ţară, dar şi a lui Wickremesinghe, un aliat cheie al lui Rajapksa. Ambii bărbaţi au administrat o criză economică care i-a făcut pe cei 22 de milioane de locuitori ai ţării să se lupte pentru a cumpăra combustibil, alimente şi produse de primă necesitate.

O echipă a CNN aflată în capitală a confirmat că situaţia de pe străzi era calmă după raidul de dimineaţă. Toate drumurile şi străzile care duc spre zonă au fost izolate şi sunt supravegheate de forţele de securitate. Forţele armate păzesc în prezent intrarea în Secretariatul prezidenţial şi par să deţină controlul total al clădirii. Bannerele care erau atârnate în partea de sus a clădirii au fost, de asemenea, îndepărtate.

Unii observatori şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la nivelul de forţă folosit în timpul raidului. De asemenea, Baroul avocaţilor din Sri Lanka a emis o declaraţie şi „condamnă cu fermitate şi fără rezerve utilizarea forţei şi a violenţei de către autorităţi în atacarea protestatarilor". Comisia pentru Drepturile Omului din Sri Lanka a condamnat, de asemenea, raidul, numindu-l „un atac brutal şi josnic asupra protestatarilor paşnici" şi o „încălcare totală a drepturilor fundamentale ale oamenilor".

Diplomaţii şi-au exprimat şi ei îngrijorarea.

„Cerem autorităţilor să dea dovadă de reţinere şi să asigure accesul imediat la asistenţă medicală pentru cei răniţi", a scris pe Twitter ambasadoarea SUA în Sri Lanka, Julie Chung.