Exporturile de cereale ale Kievului ar putea fi reluate curând: Turcia susţine că Ucraina şi Rusia vor semna un acord pentru redeschiderea porturilor Ucrainei de la Marea Neagră

Autor: Andrei Şerbănescu 22.07.2022

Rusia şi Ucraina vor semna vineri un acord în vederea redeschiderii porturilor Ucrainei de la Marea Neagră pentru exporturi de cereale, au declarat oficialii turci, ridicând speranţa că o criză alimentară internaţională agravată de invazia Rusiei poate fi atenuată, scrie Reuters

Ucraina şi Rusia, ambele state numărându-se printre cei mai mari exportatori mondiali de alimente, nu au confirmat imediat anunţul de joi al biroului preşedinţiei turce. Dar, în cadrul unui mesaj video de joi, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a sugerat că porturile ţării sale la Marea Neagră ar putea fi deblocate în curând.

Blocada flotei ruse de la Marea Neagră a agravat întreruperile lanţului global de aprovizionare şi, împreună cu sancţiunile occidentale impuse Moscovei, a alimentat o inflaţie ridicată a preţurilor la alimente şi energie.

Detaliile complete ale acordului nu au fost făcute publice imediat. Acesta urma să fie semnat vineri la 13.30 GMT, a declarat biroul preşedintelui turc Tayyip Erdogan.

Zelenski, ale cărui mesaje publice s-au concentrat în principal pe potenţialul forţelor ucrainene de a obţine câştiguri pe câmpul de luptă, a declarat: „Mâine aşteptăm veşti din Turcia cu privire la deblocarea porturilor noastre”.

Moscova susţine că nu are nicio responsabilitate pentru agravarea crizei alimentare, învinovăţind în schimb Occidentul pentru efectele sancţiunilor asupra exporturilor de alimente de la Marea Neagră.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat că Washingtonul va interveni activ în vederea încheierii acordului de către Moscova.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat că Uniunea Europeană, formată din 27 de naţiuni, şi-a propus să uşureze unele sancţiuni anterioare în încercarea de a proteja securitatea alimentară globală, iar Moscova speră că acest lucru va crea condiţiile necesare pentru facilitarea exportului de cereale şi îngrăşăminte.