Suedia şi Finlanda primesc undă verde spre NATO şi din Franţa: Senatorii francezi au aprobat proiectul aderării

Autor: Petru Mazilu 22.07.2022

Aderarea la NATO a Suediei şi Finlandei a primit undă verde din partea Senatului francez, potrivit Le Figaro.

Senatul a aprobat proiectul de lege de ratificare care permite aderarea Suediei şi Finlandei la NATO. Cele două ţări nordice au confirmat că au renunţat la neutralitate şi au decis să se alăture NATO din cauza deteriorării situaţiei de securitate din Europa, cauzată de invazia rusă în Ucraina.

Pentru ca ratificarea de către Franţa să fie efectivă, textul trebuie să fie aprobat de deputaţi, care îl vor examina pe 2 august. Senatorii au votat cu o majoritate covârşitoare în favoarea lui, cu 323 de voturi pentru şi 17 împotrivă. Doar grupul CRCE s-a opus considerând că este „o procedură pripită".

Potrivit ministrului pentru Europa şi Afaceri Externe, Catherine Colonna, aderarea Suediei şi a Finlandei „constituie o evoluţie istorică pentru aceste două ţări".

Ele „răspund unei nevoi de securitate sporită" pentru aceste două ţări, dar „vor constitui, de asemenea, un câştig (...) pentru securitatea colectivă a spaţiului european", a asigurat ea.

Semnarea protocoalelor de aderare de către ambasadorii celor 30 de ţări membre a deschis procesul de ratificare la 5 iulie, la sediul Alianţei Atlantice din Bruxelles. Această semnătură acordă statutul de invitat Suediei şi Finlandei. Până joi, 18 ţări au ratificat documentul, printre care Germania şi Polonia, a precizat Catherine Colonna.