Mutări de criză în cea mai mare economie europeană: Germania a aprobat un plan de salvare de 8 miliarde de euro pentru grupul energetic Uniper

Autor: Daniel Belu 25.07.2022

Germania a convenit asupra unui pachet de salvare de 8 miliarde de euro pentru Uniper, guvernul plănuind să preia 30% din acţiunile companiei energetice care a fost la un pas de colaps după ce Rusia a redus livrările de gaze către această ţară, conform Financial Times.

Cancelarul Olaf Scholz, care şi-a întrerupt vacanţa în sudul Germaniei pentru a încheia acordul, a declarat că Uniper este de o “importanţă capitală” pentru economie şi pentru aprovizionarea cu energie a companiilor şi a clienţilor rezidenţiali.

Uniper este cel mai mare importator de gaze ruseşti din Germania şi se confrunta cu insolvenţa încă de când Gazprom a redus drastic livrările de gaze către Germania la mijlocul lunii iunie. Oficialii de la Berlin se temeau că o prăbuşire a companiei ar putea declanşa o prăbuşire a întregului sector energetic.

Compania, cu sediul în Düsseldorf, a cheltuit zeci de milioane de euro pe zi pentru a suplimenta livrările lipsă de gaz rusesc cu alternative mai scumpe. În cadrul planului de salvare, aceasta va putea accesa un sprijin guvernamental de până la 7,7 miliarde de euro, în funcţie de necesităţi. De asemenea, o linie de credit de la banca germană de stat KfW va fi majorată de la 2 miliarde de euro la 9 miliarde de euro.

De asemenea, guvernul german va pune în aplicare un mecanism de “absorbţie a costurilor” care va permite Uniper să transfere clienţilor până la 90% din pierderile suferite ca urmare a creşterii preţurilor, de la începutul lunii octombrie, a precizat Uniper într-un comunicat.

“Acordul prevede, de asemenea, că, în cazul în care pierderile din costurile de înlocuire care nu pot fi compensate prin profiturile de exploatare din alte activităţi ale Uniper depăşesc 7 miliarde de euro, guvernul german este pregătit să ofere sprijin suplimentar”, a adăugat acesta.

Ca parte a pachetului, Berlinul va cumpăra acţiuni noi ale Uniper în valoare de 267 de milioane de euro, la 1,70 euro fiecare. Acţiunile companiei valorau aproape 11 euro fiecare la închiderea şedinţei de tranzacţionare de joi de la Frankfurt. Acestea au scăzut cu peste 16% în urma anunţului.

Pachetul de salvare vine după ce luna trecută Rusia a redus cu 60% livrările de gaze către gazoductul Nord Stream 1, ca represalii la sancţiunile şi la sprijinul acordat Ucrainei de Uniunea Europeană.

Germania este una dintre cele mai dependente ţări privind gazul rusesc. Înainte de războiul din Ucraina, 55% din importurile sale de combustibil proveneau din Rusia.

Uniper va organiza o reuniune de urgenţă pentru a obţine aprobarea acţionarilor pentru aceste măsuri. Compania este deţinută majoritar de Fortum din Finlanda, care la rândul său este deţinută majoritar de guvernul finlandez. Pachetul actual de acţiuni al Fortum, de aproape 80%, va fi redus iniţial la 56%.

“În 2021, Fortum Group a obţinut cel mai profitabil an înregistrat vreodată, cu Uniper contribuind cu jumătate din profitul operaţional comparabil al grupului”, a declarat directorul general al Fortum, Markus Rauramo, adăugând că “nici-o companie nu ar fi putut fi pregătită pe deplin pentru un astfel de risc”.

Cu toate acestea, el a avertizat că, deşi Uniper a fost stabilizată pentru moment, “vor fi necesare eforturi suplimentare pentru a crea o bază sustenabilă pe termen lung pentru activitatea din domeniul gazelor”.