Războiul din Ucraina: Ar fi trebuit ca armele să tacă pentru a pecetlui înţelegerea între Rusia şi Ucraina privind scoaterea cerealelor din Marea Neagră, însă atacul asupra Odesei a spulberat aşteptările

Autor: Florentina Niţu 31.07.2022

Rusia şi Ucraina au ajuns la un acord mediat de ONU şi Turcia privind exportul prin Marea Neagră al cerealelor ucrainene, dar şi al cerealelor şi îngrăşămintelor ruseşti Ar fi trebuit să fie o perioadă de linişte după semnarea sa în cursul zilei de vineri însă sâmbătă dimineaţă portul-cheie în această operaţiune, Odesa, a fost atacat Deocamdată nu este cert dacă înţelegerea rămâne în picioare însă nevoia pentru găsirea unei soluţii pentru scoaterea cerealelor din porturile ruseşti şi ucrainene ale Mării Negre rămâne.

Lumea întreagă a salutat, la finele săptămânii trecute, acordul mediat între Ucraina şi Rusia, pentru că nu doar „dragostea trece prin stomac”, ci şi războiul tot prin stomac trece. Aşa că armele tac sau se prefac că tac la Marea Neagră până ce grâul ucrainean, dar şi cel rusesc vor pleca spre destinaţiile de export consacrate – Africa, Asia, în parte Europa.

Această situaţie a fost valabilă vineri, imediat după semnarea acordului, însă sâmbătă dimneaţa Odesa a fost atacată de patru rachete Kalibr. Două rachete au fost distruse de antiaeriana ucraineană însă alte două au lovit infrastructura de export de cereale a portului Odesa.