Cu sute de morţi pe zi în război, armata rusă se confruntă cu o nouă problemă majoră: Nu mai are ofiţeri, iar lanţul de comandă este dat peste cap

Autor: Ştefan Stan 29.07.2022

Statele Unite anunţă că armata rusă suferă sute de pierderi de vieţi omeneşti pe zi în războiul din Ucraina şi, cu pierderea până acum a mii de locotenenţi şi căpitani, lanţul său de comandă are probleme, a declarat vineri un înalt oficial american din domeniul apărării.

La aproape cinci luni de când preşedintele Vladimir Putin a ordonat invazia vecinului rus, forţele sale macină regiunea Donbas din estul Ucrainei şi ocupă aproximativ o cincime din ţară.

Statele Unite estimează că pierderile ruseşti în Ucraina au ajuns la aproximativ 15.000 de morţi şi poate 45.000 de răniţi, a declarat miercuri directorul CIA, William Burns, adăugând că şi Ucraina a suportat pierderi semnificative.

Oficialul, care a vorbit sub protecţia anonimatului, a declarat că, pe lângă locotenenţii şi căpitanii ucişi, au fost ucişi şi sute de colonei şi "mulţi" generali ruşi.

"Lanţul de comandă încă se luptă", a spus oficialul.

Rusia clasifică decesele militare ca fiind secrete de stat chiar şi în timp de pace şi nu şi-a actualizat frecvent cifrele oficiale privind victimele în timpul războiului. La 25 martie, aceasta a declarat că 1.351 de soldaţi ruşi au fost ucişi.

Guvernul de la Kiev a declarat în iunie că între 100 şi 200 de soldaţi ucraineni erau ucişi pe zi.

Statele Unite consideră, de asemenea, că Ucraina a distrus peste 100 de obiective ruseşti "de mare valoare" în interiorul Ucrainei, inclusiv posturi de comandă, depozite de muniţie şi situri de apărare aeriană, a declarat oficialul american.

Statele Unite au oferit asistenţă de securitate în valoare de 8,2 miliarde de dolari de la începutul războiului.

La începutul acestei săptămâni, Pentagonul a declarat că va furniza Ucrainei patru sisteme suplimentare de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS) în cadrul ultimului pachet de arme.

Vineri, Casa Albă a declarat că acest pachet ar însemna un ajutor militar de 270 de milioane de dolari pentru Ucraina, inclusiv aproximativ 100 de milioane de dolari pentru dronele Phoenix "fantomă". Dronele au fost concepute în principal pentru a lovi ţinte, dar nu se cunosc prea multe alte informaţii despre ele, inclusiv despre raza de acţiune şi capacităţile lor precise.

Rusia afirmă că desfăşoară o "operaţiune specială" pentru a-şi demilitariza vecinul şi a-l scăpa de naţionaliştii periculoşi.