China vrea să facă un nou miracol economic: Guvernul de la Beijing plănuieşte să facă toate eforturile pentru a-şi consolida redresarea economică în T3

Autor: Ştefan Stan 23.07.2022

China va depune eforturi mari pentru a-şi consolida redresarea economică, în special în trimestrul al treilea, care este crucial, acordând prioritate stabilizării ocupării forţei de muncă şi a preţurilor, a anunţat vineri presa de stat, după o reuniune a guvernului.

A doua economie a lumii a ratat la limită o contracţie în al doilea trimestru, înregistrând o creştere de doar 0,4% în ritm anual, influenţată de blocajele COVID-19, de un sector imobiliar slab şi de un sentiment de prudenţă al consumatorilor. Guvernul a stabilit un obiectiv de creştere pentru 2022 de aproximativ 5,5%.

Obstacolele majore din a doua jumătate a anului includ politica persistentă a Chinei de zero-COVID, care presupune frâne şi restricţii care ar putea perturba din nou afacerile locale, ocuparea forţei de muncă şi consumul. Pentru a stimula creşterea, autorităţile au dezmorţit un vechi manual de joc, emiţând datorii pentru a finanţa proiecte mari de infrastructură.

"Vom face eforturi mari pentru a consolida bazele redresării economice, ne vom strădui să stabilizăm economia şi să menţinem funcţionarea economică într-un interval rezonabil, vom acorda prioritate asigurării atingerii obiectivului de stabilizare a ocupării forţei de muncă şi a preţurilor", a declarat cabinetul, citat de presa de stat.

Rata şomajului la nivel naţional, bazată pe sondaje, a scăzut la 5,5% în iunie, de la 5,9% în mai, dar şomajul în rândul tinerilor a atins un nivel record de 19,3%. Muncitorii migranţi cu gulere albastre au fost, de asemenea, forţaţi să părăsească oraşele şi să se întoarcă acasă din cauza pierderii locurilor de muncă.