Pe muchie de robinet: Europa este din nou la limită în ceea ce priveşte posibilele întreruperi ale aprovizionării cu combustibil din partea Rusiei. ”Rusia încearcă să extindă presiunea politică şi financiară asupra Europei pe măsură ce se apropie iarna”

Autor: Ştefan Stan 24.07.2022

Europa este din nou la limită în ceea ce priveşte posibilele întreruperi ale aprovizionării cu combustibil din partea Rusiei, chiar şi după repornirea gazoductului esenţial Nord Stream în urma lucrărilor de întreţinere din această săptămână. 

O turbină care ajută la pomparea combustibilului în această legătură este reţinută în tranzit în Germania, după ce a fost blocată mai întâi în Canada din cauza sancţiunilor. Preşedintele Vladimir Putin a avertizat că livrările prin intermediul Nord Stream - cea mai mare conductă a Rusiei către continent - s-ar putea diminua dacă jumătatea nu este returnată în Rusia în următoarele zile.

În toată Uniunea Europeană, politicienii şi întreprinderile se pregătesc pentru şansa ca Rusia să reducă şi mai mult livrările de combustibil sau să le oprească complet. Naţiunile UE se grăbesc să îşi construiască rezervele în timp ce navighează printr-un dezastru energetic istoric, alimentat de lupta Rusiei în Ucraina, care riscă să provoace prejudicii financiare extreme deoarece se propagă pe întreg continentul.

"Se anticipează perturbări suplimentare, deoarece Rusia încearcă să extindă presiunea politică şi financiară asupra Europei pe măsură ce se apropie iarna", a declarat Penny Leake, analist de analiză pentru combustibil şi GNL în Europa la Wooden Mackenzie Ltd. "Rămâne neclar ce va face Rusia".

Deoarece s-a întors joi de la întreţinere, Nord Stream a funcţionat la aproximativ 40% din capacitatea sa, aproximativ taxa de circulaţie înainte de lucrări.

Acest grad ar putea scădea la 20% cât mai repede de săptămâna viitoare dacă întârzierile turbinelor nu sunt rezolvate, ca răspuns la Putin. Doar două generatoare de la o staţie de comprimare din Rusia funcţionează în prezent, iar unul dintre ele trebuie să meargă la întreţinere în această lună, a declarat el la începutul acestei săptămâni. Cu excepţia cazului în care elementul alternativ expediat din Canada ajunge rapid în Rusia, fluxurile vor scădea, a adăugat el.