Tranzacţie majoră în Europa: Operatorii Orange şi MasMovil au semnat un acord de fuziune pentru operaţiunile din Spania, dând naştere unui gigant telecom de 19 miliarde de dolari

Autor: Ştefan Stan 24.07.2022

Orange şi MasMovil au semnat un acord pentru fuziunea operaţiunilor din Spania, în cadrul unei tranzacţii care evaluează entitatea rezultată la aproape 19 miliarde de dolari, au anunţat sâmbătă cele două companii de telecomunicaţii într-un comunicat, scrie Reuters. 

Fuziunea creează o companie gigant care acoperă serviciile de telefonie mobilă şi de bandă largă, reprezentând o provocare pentru liderul Telefonica şi, potrivit analiştilor, ar putea deschide calea unor alianţe similare pe pieţe precum Italia, Portugalia şi Marea Britanie.

Fuziunea celui de-al doilea şi, respectiv, celui de-al patrulea operator de telecomunicaţii lasă în urmă Vodafone, care ocupă locul al treilea, deşi este beneficiarul unei pieţe mai consolidate, care se aşteaptă să reducă concurenţa şi să crească profitabilitatea operatorilor.

Se aşteaptă ca această fuziune să testeze apetitul Comisiei Europene pentru consolidare. Aceasta s-a opus anterior acordurilor care reduc numărul de operatori de la patru la trei pe pieţele importante.

Pe piaţa de telefonie mobilă din Spania există o luptă în patru: Movistar, marca Movistar a Telefonica, deţine o cotă de 28,24%, Orange 22,91%, Vodafone 22,26% şi MasMovil cu 20,55%, conform datelor furnizate în martie de autoritatea de reglementare a pieţei, CNMC.

Răspunsul Comisiei va dezvălui, de asemenea, dacă aceasta este dispusă să favorizeze o structură de piaţă cu mai puţini operatori şi investiţii potenţial mai mari în infrastructură - aşa cum a cerut industria - sau dacă va rămâne la o poziţie centrată pe consumator, marcată de o concurenţă acerbă şi preţuri scăzute.

Fuziunea din Spania se bazează pe o valoare de piaţă de 18,6 miliarde de euro (19 miliarde de dolari), au precizat companiile în comunicat, din care 10,9 miliarde pentru MasMovil şi 7,8 miliarde pentru Orange Spania.

Entitatea rezultată în urma fuziunii ar urma să genereze venituri anuale de peste 7,3 miliarde de euro şi profituri operaţionale de bază anuale de peste 2,2 miliarde de euro, au precizat acestea.

Întreprinderea comună va fi controlată în mod egal de Orange şi MasMovil. Tranzacţia va fi finanţată printr-un pachet de datorii de 6,6 miliarde de euro.

Acesta va include o plată în avans de 4,2 miliarde de euro către Orange, pentru a compensa evaluarea mai mică a acesteia în comparaţie cu MasMovil, având în vedere nivelul mai ridicat al datoriei sale.

Tranzacţia include o clauză de blocare de doi ani care împiedică Orange şi MasMovil să îşi vândă acţiunile, a declarat un purtător de cuvânt al Orange.

Orange va avea un drept de preempţiune pentru a cumpăra acţiunile deţinute de MasMovil în societatea mixtă după perioada de blocare, a declarat purtătorul de cuvânt al Orange, ceea ce îi va permite să preia controlul asupra entităţii şi să o consolideze.

Tranzacţia este supusă aprobării autorităţilor antitrust din UE. Se preconizează că aceasta se va încheia "cel târziu" în a doua jumătate a anului 2023.