Într-un discurs în România, premierul ungar Viktor Orban trage săgeţi în UE: Stăm într-o maşină care are toate cele patru cauciucuri găurite. Este absolut clar că războiul nu poate fi câştigat în acest fel

Autor: Ştefan Stan 24.07.2022

Uniunea Europeană are nevoie de o nouă strategie privind războiul din Ucraina, deoarece sancţiunile împotriva Moscovei nu au funcţionat, a declarat sâmbătă premierul ungar Viktor Orban.

"Este nevoie de o nouă strategie care ar trebui să se concentreze pe discuţiile de pace şi pe elaborarea unei propuneri de pace bune... în loc să câştige războiul", a declarat Orban într-un discurs în România.

Orban, reales pentru al patrulea mandat consecutiv în aprilie, a reiterat că Ungaria - membră NATO - va rămâne în afara războiului din Ucraina vecină.

El se confruntă cu cea mai dificilă provocare de când a preluat puterea în 2010, cu o inflaţie de două cifre, un forint slab şi fonduri UE încă reţinute pe fondul unei dispute cu Bruxelles-ul privind standardele democratice.

Orban a declarat anterior că Ungaria nu este dispusă să sprijine embargourile UE sau limitările privind importurile de gaze ruseşti, deoarece acest lucru ar submina economia sa, care depinde în proporţie de aproximativ 85% de importurile de gaze ruseşti.

El a spus în discursul său că strategia occidentală privind Ucraina a fost construită pe patru piloni - că Ucraina poate câştiga un război împotriva Rusiei cu arme NATO, că sancţiunile ar slăbi Rusia şi i-ar destabiliza conducerea, că sancţiunile ar afecta Rusia mai mult decât Europa şi că lumea se va alinia în sprijinul Europei.

Orban a declarat că această strategie a eşuat, deoarece guvernele din Europa se prăbuşesc "ca piesele de domino", preţurile la energie au crescut vertiginos şi este nevoie de o nouă strategie acum.

"Stăm într-o maşină care are toate cele patru cauciucuri găurite: este absolut clar că războiul nu poate fi câştigat în acest fel", le-a spus Orban susţinătorilor săi.

El a spus că Ucraina nu va câştiga niciodată războiul în acest fel "pur şi simplu pentru că armata rusă are o dominaţie asimetrică".

Orban a spus că nu există nicio şansă pentru discuţii de pace între Rusia şi Ucraina.

"Întrucât Rusia doreşte garanţii de securitate, acest război se poate încheia doar cu discuţii de pace între Rusia şi America", a spus el.