Banca Transilvania îşi consolidează acţiunile: din 10 face una singură. Preţul compensării fracţiilor este de 25,273 lei

Ziarul Financiar 25.07.2022

Banca Transilvania (simbol bursier TLV), cea mai mare instituţie de credit din România şi-a informat acţionarii cu privire la data plăţii pentru compensarea fracţiunilor de acţiuni rezultate ca urmare a finalizării operaţiunii de consolidare, realizată în baza Hotărârii Adunării Extraordinare a Acţionarilor din 28 aprilie. Data plăţii este pe 29 august 2022, iar preţul instrumentului stabilit în urma AGEA este de 2,5274 lei pe acţiune, conform unui raport publicat vineri la Bursa de Valori Bucureşti.

„Având în vedere consolidarea valorii nominale de la 1 la 10 lei, preţul compensării fracţiilor este de 25,273 lei, sens în care compensarea efectivă va respecta următoarea formulă: valoarea compensării Ă preţul compensării fracţiilor (25,273 lei) x fracţia rezultată”, se arată în document. Prin aceeaşi hotărâre AGEA s-a aprobat data de înregistrare ca fiind 17 august 2022. Termenul ex-date este pe 16 august. Eduard Ivanovici

În cazul în care rezultă fracţiuni de instrumente financiare ca urmare a aplicării algoritmului pentru calculul numărului de acţiuni cuvenite ca urmare a consolidării, rotunjirea numărului acţiunilor se va face în jos, la valoarea mai mică. Dacă acţionarul este reprezentat de către mai multi participanţi, precum societăţile de brokeraj de acţiuni, şi/sau figurează cu acţiuni înregistrate atât la Depozitarul Central cât la mai multe societăţi de brokeraj, noile acţiuni se vor acorda pro rata şi rotunjirea la valoarea mai mică se va face în raport cu fiecare pachet de acţiuni identificat conform celor menţionate anterior şi nu raportat la totalul acţiunilor deţinute de către acţionar. În consecinţă, „pentru a evita eventualele operaţiuni de rotunjire ca urmare a consolidării, în acord cu prevederile legale aplicabile, recomandarea adresată acţionarilor este de a se asigura că, pana în data de 15 august 2022 inclusiv (data anterioară ex-date), portofoliile pe care le deţin să fie unificate, fie în Secţiunea 1 (Depozitarul Central – n. red.), fie la un singur participant, şi, indiferent de situaţie, acestea să fie un număr divizibil cu 10”, reiese din raport.

De asemenea, acţionarii care, în urma operaţiunii de consolidare, ar urma să nu beneficieze de alocarea unui număr întreg de acţiuni, pot tranzacţiona din propria iniţiativă, incluziv până în data de 15 august 2022, un număr de acţiuni cu simbol TLV care să le asigure alocarea, în urma operaţiunii de consolidare, a unui număr întreg de acţiuni.  Totodată, acţionarii care vor avea un număr mai mic de 10 acţiuni, ulterior datei de 15 august 2022 vor pierde calitatea de acţionar al emitentului ca urmare a finalizării operaţiunii de consolidare, urmând a fi compensaţi corespunzător pentru fracţia rezultată.