Romcab, program de investiţii de 15 mil. euro pentru achiziţia de utilaje. Compania îşi extinde suprafaţa închiriată cu aproape 20.000 mp

Autor: Eduard Ivanovici 25.07.2022

Producătorul de cabluri cu fibră optică Romcab Târgu-Mureş (simbol bursier MCAB), prin intermediul acţionarului majoritar Sadalbari, în calitate de parte afiliată, a anunţat un program de investiţii de aproximativ 15 mil. euro, compania făcând referire la o „nouă oportunitate legată de modificările actuale ale cererii de produse pe piaţa de desfacere”, conform unui raport de la BVB.

Din cauza reducerii semnificative a cererii pe cabluri de instalaţii şi a creşterii cererii de produse pe cabluri de transport energie şi ţinând cont de faptul că Romcab nu are momentan capacitatea şi dotarea de a produce cabluri de transport energie, strategia societăţii este să achiziţioneze utilaje noi şi second hand şi să retehnologizeze utilajele pe care le foloseşte în prezent, astfel încât acestea să se adapteze cererii actuale de produse, aspect necesar pentru dezvoltarea şi menţinerea societăţii pe piaţă.

Având în vedere situaţia Romcab, respectiv procedura de insolvenţă, compania menţionează că din negocierile cu furnizorii de utilaje i s-a solicitat plata 100% în avans a utilajelor, fapt ce a afectat semnificativ lichiditatea şi cash-flow ul societăţii. Între martie şi iunie 2022, compania a încheiat tranzacţii de achiziţie a utilajelor închiriate până la momentul respectiv de Romcab de la Sadalbari. Ulterior, s-au iniţiat paşii pentru modificările tehnologice în valoare totală de circa 8,9 milioane de euro.  Pentru perioada următoare, compania preconizează achiziţia/închirierea utilajelor prin intermediul plăţilor afiliate (de exemplu, Sadalbari, care are plătite toate datoriile, chiar dacă încă se află în procesul de insolvenţă) cu o valoare estimată la peste 6 milioane de euro.

Săptămâna trecută, compania şi-a extins suprafaţa dedicată platformei industriale de la locul fabricii de producţie de la 24.667 mp la 42.078 mp până la finele anului 2027. De asemenea, Romcab şi Valtecia Development, companie din Târgu Mureş care are ca obiect principal de activitate vânzarea de bunuri imobiliare proprii, au convenit ca litigiile în care sunt implicate să fie suspendate pe o perioadă de şase luni, iar debitele restante să fie achitate prin plăţi eşalonate. Anul trecut, Valtecia a cerut intrarea în faliment a Romcab, la scurt timp de la publicarea planului de reorganizare propus şi asumat de administratorul special.

Conform unui raport publicat recent la Bursă, „cererea de faliment formulată de către Valtecia Development în dosarul 50/1371/2017, aflat pe rolul Tribunalului Specializat Mureş, a rămas fără obiect, ca urmare a plăţilor realizate şi a eşalonării agreate între părţi, urmând sa se prezinte judecătorului sindic la termenul de judecată” din data de 25 august 2022.

Totodată, Romcab a anunţat la BVB că, începând cu data de 11 februarie 2022, conducerea companiei Teuer a fost preluată de Zoltan Prosszer, în calitate de administrator. Teuer este unul dintre furnizorii Romcab în ceea ce priveşte serviciile logistice şi de transport, iar Zoltan Prosszer ocupă funcţia de administrator special al Romcab. Părţile vor realiza un nou contract cadru cu aceiaşi termini precum cei anteriori, având o valoare estimativă prin raportare la perioadele contractuale anterioare, valoarea maximală pe anul 2021 fiind de 41,7 milioane de lei, fără TVA.

Acţiunile MCAB au scăzut cu 9,7% anul acesta, însă sunt pe plus cu 157% în ultimele 12 luni, pe tranzacţii de 13,2 milioane de lei, respectiv 24,3 milioane de lei. Compania are o valoare de piaţă de 42,1 milioane de lei, conform datelor BVB.