O nouă tranzacţie cu clădiri de birouri. Portofoliul de birouri al grupului austriac CA Immo din România este scos la vânzare: un fond de investiţii al Erste, Dedeman, S Immo sunt interesaţi

Autor: Bogdan Alecu 25.07.2022

Austriecii devin tot mai activi pe piaţa de investiţii din România şi după UNIQA Real Estate GmbH care a cumpărat clădirea The Light One de la Ion Rădulea în aprilie 2021, în 2022 un fond de investiţii al Erste care deţine şi BCR analizează achiziţia birourilor CA Immo din România, conform surselor ZF din piaţa imobiliară.

Portofoliul din România este evaluat la aproape 394 mil. euro la nivelul lunii martie 2022, include o suprafaţă închiriabilă de 164.557 mp, cu un grad de ocupare de 89,9% şi care generează anual o chirie de 29,4 mil. euro la un randament de 7,5%. Acesta este al doilea cel mai mare randament după cel al portofoliului din Serbia, care este de 8,5% potrivit raportului financiar din primul trimestru. Portofoliul din România reprezintă 8% din cel total evaluat la 5,1 mld. euro.

În România CA Immo nu are în derulare nicio investiţie, singurele ţări unde are în derulare investiţii fiind Germania şi Cehia.

În ultimul trimestru al anului trecut CA Immo a decis să evalueze mai multe opţiuni strategice pentru piaţa românească, inclusiv o vânzare a întregului său portofoliu de birouri din Bucureşti, potrivit raportului publicat în luna noiembrie 2021.

Portofoliul include clădirea Campus 6.1 cumpărată de la Skanska în mai 2018 contra sumei de 53 mil. euro dar şi Orhideea Towers, proiect de 36.300 mp suprafaţă închiriabilă în care au investit 75 mil. euro. Cel mai scump proiect din portofoliu rămâne clădirea Riverplace de lângă Podul Ciurel, din zona Semănătoarea, evaluată la 107 mil. euro. Clădirea a fost dezvoltată de River Development în cadrul SEMA Park şi ulterior vândută către Europolis şi ulterior preluată de CA Immo.

Vânzarea portofoliului de birouri ar putea marca şi cea mai mare tranzacţie semnată până acum pe piaţa locală, de aproape 400 mil. euro, depăşind-o pe cea în care NEPI-Rockcastle a vândut portofoliul său către AFI Europe contra sumei de 307 mil. euro. Pe de altă parte, în cazul acesteia discuţiile erau încheiate înainte de pandemie.