Preţul fierului a început să scadă, iar producătorii speră la ieftiniri în lanţ în perioada următoare

Autor: Alina-Elena Vasiliu 25.07.2022

Industria construcţiilor înregistrează semnale pozitive după ce de aproximativ o lună, preţul fierului a început să scadă, iar producătorii de materiale se aşteaptă ca trendul să continue, fierul fiind cel care dă tonul pe această piaţă.

„În aprilie a fost un val de panică, deoarece au ieşit din piaţă jucători mari, odată cu războiul, nu se ştia cum va fi afectată piaţa şi se făceau stocuri. Din a doua săptămână a lunii aprilie, când s-a terminat cu stocurile, piaţa s-a răcit şi a început, atât regional, cât şi local, o scădere a cererii. Acum, companiile au rămas cu stocuri şi sunt nevoite să reducă preţurile, aşa că vând sub costurile de achiziţie pentru a scăpa de stocuri“, spune reprezentantul unei companii care foloseşte oţelul ca materie primă principală în activitatea sa.

În mod normal, preţul fierului era la circa 4 lei/kg. Odată cu războiul din Ucraina, a depăşit pragul de 8 lei, iar acum s-a întors la 3,6-4 lei/kg, în funcţie de cantitate. Impactul fierului, una din materiile prime care au suportat cele mai mari majorări de preţ în ultimul an, este unul foarte mare într-o construcţie per total.